1949: Tysklands deling og oprettelsen af DDR

06 feb 2019 kl. 19:00 - 21:00

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde


Foredrag v. Karl Christian Lammers, lektor emeritus, Københavns Universitet

Det splittede Berlin, kløvet af en betonmur, står for mange som symbolet på den Kolde Krig. Det jerntæppe, der delte Vest og Øst, gik ned gennem Tyskland, der i 1949 formelt blev delt i to stater: Forbundsrepublikken BRD og Den Tyske Demokratiske Republik – DDR. Tyskland spiller en helt afgørende rolle i den Kolde Krig – men hvad var det egentlig, der var på spil, da landet blev delt?

DDRs historie har gennem de seneste årtier været behandlet i både skønlitteratur, faglitteratur og film. Vi kender Spreewald-agurkerne, Trabanterne, spiondramaerne og det hårde Stasi-regime – men hvordan foregik delingen af Tyskland egentlig? Hvad gik forud for oprettelsen af de to stater i 1949?

Det vil historiker og Tysklandsekspert, Karl Christian Lammers, fortælle om i det andet foredrag i Roskilde Museums arrangementsrække om den Kolde Krig.

Foredraget vil behandle udviklingen frem til Tysklands faktiske deling i 1949, efter at de allierede sejrherrer i juni 1945 havde overtaget kontrollen med Tyskland og besat landet. Forhandlingerne om fred med Tyskland stoppede i 1947, da sejrherrerne ikke kunne blive enige om en løsning. Derefter bestræbte såvel de tre vestmagter USA, Storbritannien og Frankrig som Sovjetunionen sig på at skabe hvert sit Tyskland i det af dem kontrollerede område. I maj 1949 blev en ny stat, Forbundsrepublikken (Vesttyskland), oprettet i de vestlige besættelseszoner, og i oktober 1949 lod Sovjetunionen staten Deutsche Demokratische Republik etablere i den østlige sovjetiske besættelseszone. Berlin forblev besat af alle 4 besættelsesmagter.

Mellem Kreml og Coca-Cola – nedslag i den Kolde Krigs historie
Roskilde Museum sætter i 2019 spot på en af de største og mest komplicerede internationale konflikter i nyere tid med et arrangementsprogram om den Kolde Krig. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærkeår. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til vores historier – og til jeres historier.

Billet

DKK 75,00 + DKK 10,61 gebyr