Åbningskongres: Mauerfall - Europa 1989/2019 (Venteliste)

06 sep 2019 kl. 16:00 - 19:15

Festsalen, Københavns Universitet, Vor Frue Plads 4, 1168 KBH K

ÅBNINGSKONGRES: MAUERFALL – EUROPA 89/19
Som startskud på årets festival inviterer Golden Days i samarbejde med Københavns Universitet til åbningskongres i universitetets festsal.

Hvad der sker i Europa anno 2019, hvor vi skal hen, og hvad kan vi lære af det mod og den frihedstrang, der dominerede i 1989? Adam Holm er vært, når en række europæiske politikere, forskere og kulturpersonligheder tager tager temperaturen på det europæiske projekt, identitet og fælleskab - dengang og i dag - til 'Mauerfall: Europa 89/19'.

Åbningskeynote: Lech Walesa (PL)
Lech Walesa er modtager af Nobels Fredspris, tidligere præsident i Polen og var lederen af det folkelige oprør i Polen i 1980’erne, som ledte til Østblokkens sammenbrud. Som elektriker ved et skibsværft i Gdansk stod Walesa i 1980 i spidsen for det folkelige oprør, der ledte til oprettelsen at de første frie fagforeninger i Østblokken og siden til det første frie valg i et kommunistisk land i Europa i 1989. Lech Walesa og polakkernes frihedstrang udløste en dominoeffekt i hele Østeuropa, hvor folkelige oprør resulterede i regimers kollaps og Europas genforening - bedst husket med Murens Fald 9. november 1989. Det er derfor en stor ære, at Lech Walesa vil åbne kongressen med en keynote-talk og uddelingen af Lech Walesa Frihedsprisen til en dansk frihedskæmper. 
NB: Walesa taler på polsk, med simultanoversættelse til dansk.

Paneldebat: Europa 89-19
En paneldebat om Europas tilstand fra 1989-2019 med Uffe Ellemann-Jensen (f. 1941, udenrigsmininister fra 1982-93), Jeppe Kofod (nuværende udenrigsminister og tidligere medlem af Europa-Parlamentet), Rebecca Adler-Nissen (f. 1979, professor ved Københavns Universitet) og Lykke Friis (f. 1969, udenrigskorrespondent i Tyskland for Berlingske, fhv. klima- og energimininister samt prorektor på Københavns Universitet).

Samtale: Generation Post-mur
Hvordan ser Europa ud for Generation Post-mur?
Samtale med Simon Strauss (f. 1988). Ung tysk historiker, forfatter og teateranmelder på Frankfurter Allgemeine. Strauss udgav i 2017 bogen 'Sieben Nächte', der betegnes som et tysk nøgleværk for generationen født efter Berlinmurens fald. Strauss er desuden initiativtager til den europæiske tænketank 'Arbeit an Europa', hvor unge europæriske tænkere diskuterer Europas identitet.


Golden Days Festival 2019
I anledning af 30-året for Berlinmurens fald og Europas genforening zoomer den kulturhistoriske festival Golden Days ind på 1989 som epokegørende brydningstid – både historisk, politisk og kulturelt. Gennem 150+ arrangementer og i samarbejde med mere end 100 partnere ser festivalen 30 år tilbage i tiden og spørger, hvad vi i dag kan lære af en tid, hvor både kontrasterne, drømmene og modet til at handle var større. 
Golden Days Festival finder sted den 6.-22. september og programmet offentliggøres løbende gennem sommeren på www.goldendays.dk.

Billet UDSOLGT