Ars Nova - Baltic Voices - Jubilæumskoncert!

25 okt 2019 kl. 20:00 - 21:30

Garnisonskirken, Sankt Annæ Pl. 4, 1250 København

BALTIC VOICES
Ars Nova Copenhagen under ledelse af Paul Hillier præsenterer noget af de fineste vokalmusik fra landene omkring Østersøen. Koncerten markere desuden, at Ars Nova har eksisteret i det danske musikliv i nu 40 år. Så det skal fejres med musik!

Anmelderne skrev om Ars Novas seneste koncerter:

"Fortolkningen hos Ars Nova Copenhagen var absolut ekstraordinær: tuning, dynamik, følelser, lydkontrol og frem for alt en udsøgt vokal sammenhæng, som der er få i verden. Kun de der var der kan attestere sublimeringen af kunst, musik og følelser der opstod. Der er ingen ord til at beskrive det."  - Scherzo, Spanien

"Vokalensemble viser kilderne og kunsten. Med koncertprogrammets bevægelse frem og tilbage over tidens bro viste ensemblet og Paul Hillier på mange måder vejen frem for andre institutioner i dansk musikliv, der gerne vil forene kulturarv og kunst." ***** - Kristeligt Dagblad

"Selvom komponister, lande og epoker ændrede sig, passerede Ars Novas elegante og sofistikede lyd ubesværet gennem alle værker, som om tiden stod stille." ****  - Aamulehti, Finland

Om koncerten

Tyske Heinrich Schütz, i sin samtid beskrevet som "den moderne musiks fader", står som et musikalsk anker mellem den sene Renaissances modale polyfoni, som man møder den hos italienerne Gabrieli og Monteverdi, og den tidlige baroks mere strenge homofone stil, der peger hen mod den store mester Bach. Et af Schütz særtræk er måden, han fusionerer begge stilarter til helhedsværker gennem en virtuos omgang med vokalstemmerne og en enestående følelse for tekstens accentuering og mening.
Alle andre komponister ved koncerten er fra vores egen tid, men de er dog vidt forskellige i deres udtryk.
Estiske Veljo Tormis skrev sin  "Forgotten peoples" cyklus i skyggen af frygten for Estlands ophør som nation i det russisk dominerede Sovjet. Som svar søgte han tilbage til de (folke)musikalske rødder i regionen og fandt her blandt andet regionen Ingermanland, hvis folks sprog og kultur var nærmest uddøende. Ingrian Evenings er en række lette, personlige scener, der kan finde sted på en dag i en typisk Ingriansk landsby.
Også svenske Karin Rehnqvist benytter sig af folketone i sin musik og hun er således berømt og afholdt for sin fremragende evne til at kombinere folkemusik med moderne komposition. I Sånger ur Jorden bryder en enkel melodi mørket, synges i kanon, bølger mellem korets stemmer, gentages.
Per Nørgård fortolker i Vintersalme Ole Sarvigs ord med enkle melodier i en mangfoldighed af forskellige tempoforhold. En melodi synges både hurtigt og langsomt og lader derved de enkle strofer belyse hinanden. Musikken nærmer naturens og sindets mangfoldighede tidsforløb, klinger samstemmende, men er i indbyrdes spænding og harmoni.
The dazzled eye lost it's speech af litauiske Rytis Mazulis bærer umiskendeligt præg af minimalisme. Værket bygger et mønster op ved hjælp af heltoneskalaen, der beskrives af komponisten som en endeløs spiral. 
Arvo Pärts minimalisme har i de senere år antaget en mindre streng form. Da Pacem Domine,  en bøn for fred, skabes af vedvarende toner med meget lidt harmonisk vækst og næsten ikke noget fremdrift, men alligevel trækkes lytteren ubønhørligt ind i dens hypnotiske firestemmige univers.
Ligesom Pärt skriver Galina Grigorjeva mest inden for den ortodokse russiske tradition og har udviklet sin egen brede tonale stil med rod i tidlig russisk polyfoni og sang. O Virgin Theotokos er en enkelt sats taget fra hendes nyligt komponerede Vespers. 

 

Program

Karin Rehnqvist (f.1957)Sånger ur Jorden: Var inte rädd för mörkret
Veljo Tormis (1930-2017)Ingrian Evenings (udvalg):
    Röntüska I-III (dance songs) 
    Kiigelaul I-iI (joking songs)
    Ringmängulaul (ring song)
Rytis Mazulis (f.1961)The dazzled eye lost its speech
Heinrich Schütz (1585-1672)Fire mottetter fra Geistliche Chormusik, 1648
    Ich bin eine rufende Stimme
    Also hat Gott der Welt verliebt
    Die mit Tränen säen
    Das ist je gewisslich Wahr
Arvo Pärt (f.1935)Da Pacem Domine
Galina Grigorjeva (f.1962)Rejoice O Virgin Theotokos
Per Nørgård (f.1932)Vintersalme
Karin RehnqvistSånger ur Jorden: Natt över jorden Dørenen åbnes ca. 45 minutter før koncertstart.
Koncerten optages af DR P2 til senere udsendelse.