Ars Nova Copenhagen - The Sacred and Profane Love Machine - Helsingør

01 mar 2020 kl. 15:00 - 16:30

Sankt Mariæ Kirke, Sct Anna Gade 38, 3000 Helsingør

ARS NOVA Copenhagen blev grundlagt i 1979 og har for længst etableret sig som et af verdens fineste vokalensembler. Ensemblets chefdirigent og kunstneriske leder siden 2003 er den anerkendte engelske dirigent Paul Hillier. Gruppen har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt. Ars Nova har igennem årene turneret i mere end 35 lande. 

THE SACRED AND PROFANE LOVE MACHINE
I Galleria Borghese i Rom kan vi se et af Titians mest berømte og gådefulde malerier, Amor Sacro e Amor Profano. Det viser os to damer, den ene påklædt, den anden nøgen, de kan måske endda være versioner af den samme kvinde. De sidder på en vandfyldt sarkofag, mens en lille amorfigur mellem dem rører i vandet. I baggrunden på den ene side er en kirke, i den anden en borg.

I 1974 inspirerede dette maleri den irske forfatter Iris Murdoch til at skrive romanen, The Sacred and Profane Love Machine, om en mand med både en kone og en elskerinde. Samme år (muligvis helt uden forbindelse) udgav en Motown-gruppe ved navn The Miracles sangen Love Machine, som blev et stort hit: ""I'm just a love machine, A huggin' kissin' fiend".

Vi har lånt Murdoch-titlen til dette program for at udforske en række menneskelige kærlighedsmaskiner. Fra den middelalderlige cantiga om, hvordan den hellige Maria beskyttede en gravid abbedisse, over Claude Debussys bevægende sange til tekster af Charles d'Orleons, til David Langs korte stykker om kærlighed og fald. Centralt i programmet står Benjamin Britten's Sacred and Profane - også komponeret i 1974: en sangcyklus til middelalderlige tekster om forskellige former for kærlighed, både hellig og vanhellig, men også om lidelse og dødelighed.

Praktisk
Dørene åbnes ca. 45 minutter før koncertstart. Du kan se yderligere information om koncertens program og om Ars Nova Copenhagen på gruppens hjemmeside www.arsnova.dk.

Ved koncerten er Ars Novas sangere:
Ann-Christin Wesser Ingels, Carina Tybjerg Madsen, Hanna Kappelin, Hanne Marie le Fevre, Laura Lamph, Elenor Wiman, Luís Toscano, Ross Buddie, Jakob Skjoldborg, Asger Lynge Petersen, Danny Purtell, Mikkel Tuxen

Med en årlig koncertsæson i København, talrige koncerter i det øvrige Danmark og tilbagevendende turnéer verden over, er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde. I 2019 besøgte Ars Nova blandt andet Orkney, England, Finland, Holland, Spanien, Tyskland og Italien. I 2020 besøger ensemble størstedelen af Danmark med en længere koncertrække i anledning af genforeningsjubilæet og sidst på året går turen til USA, Canada og Hong Kong med det nyskrevne sceniske værk Book of Mountains and Seas med musik af den kinesisk-amerikanske komponist Huang Ruo.

Ars Nova har indspillet en lang række CD'er, der har vundet adskillige priser; heriblandt en Grammy for The Little Match Girl Passion med musik af David Lang. De seneste udgivelser er First Drop (Cantaloupe) med værker af bl.a. David Lang, Michael Gordon, Louis Andriessen, Steve Reich, Terry Riley og Howard Skempton og Crossing Borders (Dacapo) med musik af Carl Nielsen, Niels W. Gade, Vagn Holmboe, Wilhelm Stenhammer og Line Tjørnhøj. Begge CD'er har modtaget topanmeldelser i pressen.