Bjørn Wiinblad & Tidsånden

Linnésgade 25, 1361 København
11 nov 2018 kl. 14:00 - 17:00
Super arrangør
Billetter DKK 100,00
Billetter DKK 100,00

Foredrag fyldt med overraskende bogperspektiver og en samtalesalon om TIDSÅND

Samtidens Akademi får besøg af Heidi Laura, der netop har udgivet et pragtværk om Bjørn Wiinblad. En bog, der udover at skildre hans kunstneriske virke også udforsker Wiinblads samarbejder, samtid og verdensomspændende relationer til sine samtidige. Det bliver en søndag fyldt af eventyrlige streger, orientalsk arv, jordomrejser og kulturhistoriske perspektiver. 

Undervejs er Nadja Pass værtinde for en samtalesalon om tidsånden før og nu, hvor vi på baggrund af alt det, vi lige har lært om Wiinblad udforsker vores egen tids eventyr, eksotik og ånd. 


Med Heidi Lauras egne ord:

"Bjørn Wiinblad i det store billede

Jo mere jeg researchede til hvad jeg troede skulle være en regelret biografi om Wiinblad, des mere viste det sig, at det var alt det rundt omkring ham, som var allermest spændende. Han viste sig at være præget af mange vigtige kreative miljøer i Danmark og at have suget grundigt til sig af inspirationer omkring ham, og det gik stik imod det vante billede af Wiinblad, hvor han altid har været placeret som en lidt uforklarlig ener i opposition til sin samtids modernisme. Det billede, som tegnede sig, overraskede mig selv. Og det fik mig til at spekulere over, hvor vigtigt det er, at vi jævnligt vender tilbage til vores fælles fortid med åbne øjne og åbent hjerte - og genovervejer det hele.

Mød en ny Wiinblad, som ikke var anti-moderne, men moderne på en anderledes, følsom måde - ligesom en lang række andre af datidens designere. Hør om arven fra orientalismen og jugendstilen hos Wiinblad. Om at lade sig føre afsted i nye retninger af sit materiale. Om sjove kollektive myter om Wiinblad. Og om at stille spørgsmålstegn ved den vedtagne forståelse af Efterkrigstiden og moderne design. Jeg tager billeder med, så vi kan kigge sammen og prøve at læse tidsånd og fælles kulturhistorie ud af Wiinblads livlige streger."

Hvorfor har Samtidens Akademi dette arrangement på programmet?

Mens jeg – Nadja Pass – sad i mit lønkammer for at udvikle Samtidens Akademi, drømte jeg om, at akademiet skulle skabe anledninger til, at dygtige folk fik mulighed for at dele alt det, de virkelig brændte for, med os andre. Især til at dele de perspektiver, krinkelkroge og tankekrummelurer, der er lidt for skæve, komplekse eller nørdede til den brede mediedækning. Og som ganske ofte slet ikke kommer med i den endelige redigering af en bog eller et manus. Men som jeg ofte selv synes er langt de mest interessante at høre om.

En væsentlig inspirationskilde til den ide var, at jeg fulgte tæt med i min veninde Heidi Lauras store arbejde med at skrive en ny bog om Bjørn Wiinblad. Et researcharbejde, der bragte hende verden rundt, mens hun afdækkede alle mulige overraskende vinkler på den tidsånd, der omgav Bjørn Wiinblad og hans virke.

Hver gang vi mødtes, var hun optaget af et nyt aspekt af Wiinblad, der gav anledning til lange samtaler mellem os to. Og hver gang tænkte jeg, at hendes fortællinger rummede så mange tankevækkere og samtalestartere, at et foredrag med hende ville danne grundlag for en helt fantastisk samtalesalon om TIDSÅND.

Nu er hendes Wiinblad-bog endelig udkommet. Og meget passende bliver Heidi Lauras bog om Bjørn Wiinblad – En bid af paradis – den første bog i rækken vi udforsker gennem alle forfatterens ufortalte fortællinger kombineret med en samtalesalon.

Tak for lån af billeder til Det Blå Hus/Bjørn Wiinblads Fond

Profile picture
Samtidens Akademi
Samtidens Akademi er en helt ny form for læreanstalt, hvor vi som borgere underviser hinanden i alt det, vi har lært og kært - og som vi længes efter i vores samtid. Læs meget mere på http://samtidensakademi.dk
eventet sluttede

Bjørn Wiinblad & Tidsånden

Se detaljer
Vil du se flere events?

Tilmeld dig her og modtag en række udvalgte events direkte i din indbakke