Blinde vinkler

27 nov 2018 kl. 19:00 - 21:00

Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København

For seende er det svært at begribe, hvordan en blind oplever verden. Blinde menneskers opfattelse af rum har interesseret videnskabsfolk i mere end et kvart årstusinde. I 1700-tallet forsøgte filosoffen Denis Diderot at forklare blindes sansning af hindringer og genstande i et rum som resultat af en sjette sans, der sad i panden. Der skulle gå næsten 150 år før Diderots udlægning blev udfordret videnskabeligt.

Til sæsonens sidste Aftenkonsultation vil historiker Jesper Vaczy Kragh tale om blinde mennesker i et socialhistorisk perspektiv. Hvordan har samfundet opfattet blinde gennem tiden, og hvilke tiltag der har været iværksat at bistå en af samfundets marginaliserede grupper. Herefter vil historiker Jacob Kjærgård gå tæt på Medicinsk Museions blindehistoriske samling. Med udgangspunkt i udvalgte genstande fortæller han om videnskabens interesse for blindes sjette sans og deres evner til at bedømme afstand og fornemme rum.

Efter foredraget kan man gå på opdagelse i arkitekten Michala Kjestrups modeller, der gør kunstværker tilgængelige for blinde.

Talere:
Kurator Jacob Kjærgård, Medicinsk Museion
Historiker Jesper Vaczy Kragh
Arkitekt Michala Kjestrup

Standard Salg lukket
Studerende Salg lukket