Andre events fra arrangøren
Indlæser.....
 
 
Andre events fra samme kategori
Indlæser.....
 
 
Anbefalede events
Indlæser.....
 
 

Blod og videnskab

eventet sluttede

Blod og videnskab

Billetter fra DKK 110,00

Sted

Dato

09 nov 2022 kl. 19:00 - 21:15

Beskrivelse

STINNE TRANEKÆR Læge, hæmolyseforsker
NIKOLAI B. NORDSBORG Leder af Institut for Idræt og Ernæring
MARTIN LAURITZEN Professor i klinisk neurofysiologi
BO THISTED SIMONSEN Leder af Retsgenetisk Afdeling

Vi præsenterer fire forskere fra vidt forskellige videnskabelige genrer, men som alle har det tilfælles, at blod udgør et omdrejningspunkt i deres forskning. Vi skal have et lægevidenskabeligt kig på de klassiske vampyrhistorier. Og så skal det handle om det menneskelige blodsystem med særlig fokus på idrætsudøvelse og anti-doping-metoder, om en ny, revolutionerende metode til at levere medicin til hjernen via blodbanerne og om, hvad retsgenetikere nu om dage er i stand til at få ud af blod og andre biologiske spor i kriminalsager.

Til arrangementet serveres et glas vin i pausen (inkluderet i prisen).


PROGRAM

Var patienter med leukæmi inspirationskilde til den moderne vampyr? 
STINNE TRANEKÆR
Læge v. Ortopædkirurgisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg

Akut leukæmi var ikke en kendt sygdom, da Bram Stoker skrev Dracula i slutningen af 1800-tallet. Alligevel har vampyrernes ofre utrolig mange lighedspunkter med de patienter med akut leukæmi, som vi stadig ser i dag. Årsagen hertil satte en gruppe forskere fra Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital med Stinne Trankær i spidsen sig for at undersøge. I dette foredrag vil Stinne tage os med gennem 1800-tallets ikoniske vampyrnoveller og herunder se på vampyrofrenes symptomer, sygdomsforløb og død, samt forsøge at finde årsag til vampyrofres lighed med patienter med akut leukæmi.


Blodet, fysisk arbejdsevne og doping
NIKOLAI B. NORDSBORG
Professor, Institutleder for Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Der dannes ca. 2 mio. røde blodceller hvert sekund. Vores blod er dermed et meget fint reguleret system, hvor der hverken skal være for meget eller for lidt. Blodmængden kan påvirkes af forskellige faktorer som fx træning og bjergbestigning. Og så kan blodet påvirkes af doping i sammenhæng med sport. I dette foredrag vil Nikolai B. Nordsborg give indblik i, hvordan mængden af blod reguleres, hvad der sker med blodmængden under forskellige forhold, og hvordan man kan afsløre atleter, der forsøger at snyde ved at påvirke blodet.


Hvordan ”medicinlastbiler” kan bruges til at bryde blod-hjerne-barrieren
MARTIN LAURITZEN
Overlæge på Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelser på Rigshospitalet, professor i klinisk neurofysiologi ved Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet, leder af Lauritzen Lab

Den såkaldte blod-hjerne-barriere har længe virket helt umulig for videnskabsfolk at bryde igennem. Men nu er det efter en syv år lang indsats endeligt lykkedes for et hold danske forskere med Martin Lauritzen i spidsen. De har udviklet, hvad de kalder for ”medicinlastbiler”: specialfremstillede fedtpartikler, der hver især måler omkring 100 milliontedele af en millimeter, og som er hule, så de via blodbanerne kan transportere medicin til hjernen. Forhåbningen er, at den harmløse metode skal kunne bidrage til behandlingen af hjernesygdomme såsom tumorer. Martin Lauritzen skal berette om pionerstudiet. 


Blodige spor
BO THISTED SIMONSEN
Retsgenetiker, leder af Retsgenetisk Afdeling, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet

Retsgenetisk Afdeling på Københavns Universitet foretager alle DNA-undersøgelser for politi og retsvæsen i Danmark. Udviklingen af de molekylære teknologier de seneste 20 år har dramatisk udvidet mulighederne for retsgenetiske analyser. Leder af Retsgenetisk Afdeling Bo Thisted Simonsen vil fortælle om, hvad man kan få ud af undersøgelser af blod og andre biologiske spor: Hvad gør man nu, og hvad kan fremtiden byde på? Bo kommer bl.a. ind på, hvad en million betyder på den genetiske fantomtegning og den molekylære obduktion.


VIN & VIDENSKAB er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. 

Læs mere om foredragsholderne og se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Arrangør

VIN & VIDENSKAB er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Hør førende videnskabsfolk fortælle om spændende og banebrydende forskning, og nyd et glas vin i pausen. 

Lokation

Chr. Hansen Auditoriet Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .