Byvandring.nu - Christianshavn i krig og fred. Med Thomas Warburg

05 maj 2019 kl. 09:30 - 11:30

Den gamle kiosk på Christianshavn Torv, Christianshavns Torv, København

Vi går igennem Christianshavns spændende historie på denne byvandring. Fra den opstod af vandet og Christian den IV's fantasi, som kanal og fæstningsby. Faktisk var det Københavns første planlagte kvarter.

Der kom hurtigt menneskeligt indhold i planen, og den velordnede renæssanceby fra planerne blev aktiv, overbefolket og ofte farlig at leve i. Vi kigger på de pæne og mindre pæne adresser i bydelen, hvor der både var fængsler, kaserner og rige handelsgårde, og skibe blev der bygget mange steder.

1900-tallet førte både til hårde tider i søfartsbyen, men også til at Christianshavn blev et industrikvarter B&W diesel som den største fabrik.

I anledning af 5 maj fortæller Thomas Warburg om besættelsestiden, bl.a. om det engelske bombardement d. 27. januar 1943 og BOPAs sabotageaktion d. 21. december 1943. BOPA havde endda flere sabotager på forskellige B & W-anlæg på Christianshavn før og efter denne store aktion. Siden forsøgte den anden store modstandsgruppe Holger Danske sig også. Christianshavn husede i en periode tilholdssted for modstandsgruppen Holger Danske og vi går gennem gader, hvor der stadig blev skudt i de tumultariske befrielsesdage.

Undervejs er der også tråde til det nuværende Christianshavn med slumstormere, Christiania og kunstnere og caféliv der har præget bydelen.

Billet

DKK 100,00 + DKK 12,49 gebyr