Byvandring.nu - Guldalderen med kontraster - med Jane Isabela Engelund

14 sep 2019 kl. 14:00 - 16:00

Caritas springvandet by Statius Otto, Gammeltorv, 1457 København

Guldalderen var en periode med stor kunst og skønne idealer. Danmark havde lidt nederlag, København var blevet bombarderet i 1807 og Danmark var et lidet, fattigt land. Kultur og dannelse stod stærkt, men frygt og hykleri var også i højsædet. Byen lå bag sin sikre facade i form af voldene. Det var Kongens By under den strenge landsfader Frederik 6, som alle talte pænt om. De der ikke gjorde, risikerede mange års fængsel.

Jane Isabela Engelund fører os gennem en tid af paradokser. På turen hører vi om respektable borgere og beundrede kunstnere, som vi let forbinder med begrebet Guldalder, og vi møder de fattige og udstødte.

Bag de pæne facader udspillede livet sig respektabelt i de borgerlige familier. Netop familien blev et ideal frem for den gamle husholdning. Familieidyllen skildredes af malere som Martinus Rørby. Tidens store kunstneriske helte var Thorvaldsen og Oehlenschläger, og professor Heiberg var en frygtet og beundret kritiker. Kærlighed kunne man digte og drømme om, men man passede på pengene og omdømmet, og Guldalderen blev de lange forlovelsers tid. Der var tjenestepiger i huset og en mængde prostituerede i byen, hvor mændene kunne få afløb i de lange forlovelsers tid.

Vi bevæger os også i det København, der var de fattiges by. I baghuse og kældre levede de fattige i usle boliger, med dårlig mad og udsat for tæsk og uretfærdigheder. Der var indført undervisning for alle, men lærdommen blev ofte tævet ind i børnene.

Alt sammen foregik inden for byens volde i de sidste årtier, hvor de holdt stand mod presset indefra.