Byvandring.nu - Kogepunktet. Nørrebro under Besættelsen med Paul Hartvigson

Nørrebro ulmede under den tyske besættelse, og en gang imellem brød bydelen i brand. Det var en fattig befolkning, der var vant til håndfaste metoder. Som presset blev øget gennem besættelsen var det et spørgsmål om tid, hvornår problemer ville blive til konfrontationer

Turen fortæller om dagligdagen med sine rutiner og besvær, rationering, vagtkorps og sortbørs. Der var tusind gennemsteder i det gamle Nørrebro, båder for forbrydere og modstandsfolk. Det var også et kvarter med flere jødiske beboere, som pludselig måtte stole på deres naboer i 1943.

Forholdene blev mere og mere farlige. Her blev gennemført sabotage aktioner, og flere likvideringer, hvor vi kigger på et par af de mere spektakulære. Der var både sikkerhedsmæssigt begrundede nedskydninger, og kriminelle handlinger der bare dækkede sig under frihedskampens farver.

Kogepunktet blev nået under Folkestrejken i juli 1944, hvor folket tog gaderne, og stormagasinet Bulldog blev stedet røgen steg op.

Kogepunktet er en af Paul Hartvigsons ture om sit kvarter.


Maleri: Espen-Hansen

Byvandring.nu byder på rundvisninger, cykelture og anden udendørs fortælling i København og omegn, med ca. 20 guider koordineret af Paul Hartvigson. Se hele udbuddet på www.byvandring.nu, hvor du kan få oprettet byvandringer og booke private ture.
Vil du se flere events?

Tilmeld dig her og modtag en række udvalgte events direkte i din indbakke