CAFx 2019 - Moskva ti år efter Oktoberrevolutionen

05 apr 2019 kl. 17:00 - 21:00

Russisk Center for videnskab og kultur , Vester Voldgade 11, 1552 København

Join us for a festive Moscow film evening in the Russian Centre for Science and Culture with Soviet avant-garde film from when the October Revolution was still fresh, and a New Wave film from 1966.

Kom til en festlig Moskva-filmaften på det Russiske center for videnskab og kultur med sovjetiske avantgarde film fra 1927 - kun et årti efter Oktoberrevolutionen - og sovjetiske new wave film.

"Moscow. The cinema-eye trip" er en dynamisk og revolutions-optimistisk avantgarde dokumentarfilm fra Sovjetunionens spæde barndom. Gennem enestående dokumentarmateriale oplever vi arkitekturen, byplanlægningen, infrastrukturen og hverdagslivet i Moskva ti år efter Oktoberrevolutionen. Filmen følger livlige torve og gader, historiske og nye bygninger, fabrikker, stadioner og entusiastiske kammerater, der bygger sig til et nyt liv i en håbefuld æra i russisk historie. Følg hverdagen for indbyggerne i den sovjetiske hovedstad fra finurlige og skæve vinkler, der deler ligheder med æstetikken i Alexander Rodchenkos konstruktivistiske fotografi.

Filmen efterfølges af et oplæg af direktør for ‘Institute of Modernism’ i Moskva og arkitekturhistoriker Olga Kazakova, der sætter Moskvas byudviklingshistorie i relation til Sovjetunionens og Ruslands nyere samfunds- og arkitekturhistorie og lægger op til "July Rain" (1967), der vises umiddelbart efter. Mellem filmene serveres russiske specialiteter.

"July rain" af Marlen Khutsiev er en stilsikker sort/hvid nyklassiker, der fortæller om omvæltningen af de især yngre moskovitters hverdag efter Stalins død i 1953 og den relative liberalisering af det russiske samfund, der fulgte kort efter i 1950’erne. Således afspejler filmen det politiske og kulturelle tøbrud under Nikita Khrushchevs lederskab (1953 – 1964), der efterfulgte stalinismens ‘kolde’ tidsalder. Mange ting, herunder arkitekturen, undergik gennemgribende forandringer. Sovjetunionen blev mere åben og lydhør over for vestlig indflydelse. I filmen kan man for eksempel høre vestlig popmusik, mens historien om unge moskovitters kærlighed og skuffelser udspiller sig i Moskvas gader.

Tak til Russisk Center for videnskab og kultur for at huse arrangementet og the Strelka Institute i Moskva for inspiration til programmet.

Det er muligt at deltage i én eller begge filmvisninger samt høre oplægget enten efter den første film eller før den anden. "Moscow. The cinema-eye trip" begynder kl. 17.00, mens "July rain" begynder ca. 18.45.

The event will be in English / Arrangementet vil være på engelsk.

Moscow. The Cinema-eye Trip

Gratis

July Rain

Gratis