CSFF'18 - The Wonderful Unfortable Cinema of Stan Brakhage

09 nov 2018 kl. 19:00 - 21:30

Huset-KBH, Rådhusstræde 13, 1466 København

Velkommen til den 6. udgave af Copenhagen ShortFilm Festival!

Vi præsenterer igen en bred vifte af film, hvor vi sammen udforsker den vidunderlige verden af kortfilm. Om du er til gyselig horror, vild animation, eftertænksomme dokumentarer, amerikansk avantgarde eller de nyeste talenter inden for genren, så har vi noget for dig. Vi fokuserer på at udforske kortfilmen som sit eget medie og kunstform, og vise det bedste fra både nye talenter og gamle banebrydere. Dette år er ingen undtagelse - vi introducerer nye unge stemmer og genforener dig med gamle kendinge fra kortfilmens verden.

The Wonderful Uncomfortable Cinema of Stan Brakhage

Stan Brakhage (1933-2003) er en af Amerikas mest indflydelsesrige undergrundsfilmskabere og tilmed en af de mest produktive med næsten 400 ikke-narrative eksperimentelle værker skabt i løbet af 50 år fra 1952-2002. Som kunstner har han været definerende for begrebet “personal cinema”, hvor han udforsker et bredt spektrum af temaer. Han var purist (de fleste af hans film er stumme, fordi han mente, at det var billederne, der skulle tale). Han gik imod strømmen og var i de psykedeliske 60ere modstander af brugen af de ellers så populære bevidsthedsudvidende stoffer. Han konfronterede sin frygt, tydeligst i hans mest ekstreme værk: “The Act of Seeing With One’s Own Eyes”, som er en del af festivalprogrammet sammen med hans mest kendte film: “Window Water Baby Moving” og “Dog Star Man”. Stan Brakhage åbner op for gemte sandheder og får publikum til at vride sig i biografsædet. Alt materialet bliver vist i dets originale 16 mm format, som han ville have insisteret på. Den danske avantgardeekspert, filminstruktør og forfatter Lars Movin vil introducerer filmene.


Window Water Baby Moving
Stan Brakhage / USA / 1959 / 12 min.

Brakhages optagelse af sin datters fødsel blev senere til filmen “Window Water Baby Moving”. Det er en film fyldt med uforstilt forundring og kærlighed, som sjældent er set i filmhistorien, men den er også meget mere. Den er kunstnerisk, videnskabelig, grafisk og samtidig kærlig. Som en del af Brakhages film fejrer “Window Water Baby Moving” de naturlige processer i livet, og det gør den med en blanding af poetiske og ligefremme billeder, der kan virke ubehagelige på nogle folk.


Prelude to Dog Star Man + Dog Star Man
Stan Brakhage / USA / 1961-1964 / 26 + 51 min.

“Dog Star Man” er en udforskning af Brakhages egen psyke, hvor han iscenesætter sin egen historie fra sin fødsel og sine forældre til forholdet til sin kone og søn. Filmen ses i en kosmisk kontekst, hvor jorden, solen og månen alle spiller en rolle. De kosmiske referencer fra hans tidligere film fuldbyrdes, når han klipper mellem billeder på makroniveau (skyer, solens korona, månens overflade) og mikroniveau (en mikroskopisk optagelse af blod, der pumper gennem årerne, et nærbillede af et bankende hjerte). Brakhages filmiske verden er en verden af overvældende naturkræfter.


The Act of Seeing With One’s Own Eyes
Stan Brakhage / USA / 1971 / 32 min.

I efteråret 1971 begyndte Brakhage at filme obduktioner på et lighus i Pittsburgh. Det engelske ord for obduktion, autopsy, stammer fra den græske betydning: At se med sine egne øjne. Resultatet er en af filmhistoriens mest foruroligende og alligevel fascinerende film. Uden at blinke undersøger Brakhages øje det forbudte dødsrige og følger to ansatte i et lighus. De hakker, saver og slagter de livløse kroppe og gør det på en chokerende afslappet og rutinepræget facon. Det er en intens oplevelse, som kun bliver mere konfrontatorisk, idet filmen er stum.

For english description please visit our website: www.csff.dk or our Facebook page: https://www.facebook.com/Copen...

Billet

Salg lukket