De stridbare danskere - mød sociolog og historiker René Karpantschof

25 feb 2020 kl. 19:00 - 20:30

Tranquebar Rejseboghandel & Café, Borgergade 14, 1300 København

Danmarks moderne gennembrudstid var mere vild og spektakulær end hidtil antaget. Det fortæller René Karpantschof i sin anmelderroste danmarkshistorie om de epokegørende år 1848-1920.

Vi følger oprørte demonstranter, religiøse afvigere, passionerede kunstnere og farlige tjenestepiger, men også politiet, politikere, præster, direktører, generaler og konger. Vi bliver vidne til forræderiske sammensværgelser, revolverdrab og stormløb mod de royale slotte, og vi ser, hvordan perioden kulminerede i en episk styrkeprøve mellem to samfundssystemer: kapitalisme eller socialisme.

I 1848, hvor enevælden faldt, var Danmark helt anderledes end i dag. Men fremme ved 1920 var alle de moderne danskertyper kommet på banen: Socialdemokratiet, Radikale, Venstre og Konservative samt voldelige Nørrebroanarkister, racistiske højrenationalister og en masse andre som højskolefolk, frikirkelige, fagforeningsfolk, kvindesagsforkæmpere, fredsaktivister og vegetarer. De stridbare danskere begynder og slutter med den nationale grænsekamp om Sønderjylland og striden om kongehusets rolle i et moderne demokrati, der med Genforeningen og Påskekuppet begge har 100-års jubilæum i 2020.

Til arrangementet kommer René Karpantschof også ind på sit årelange arbejde med bogen, og hvad hans personlige baggrund – herunder hans egen tid som venstreradikal BZ-oprører – har betydet for måden at fortælle historien om danskerne og det danske samfund.