DET DANSKE AKADEMI: Litteraturen, kunsten og identitetspolitikken

23 jan 2017 kl. 19:30 - 21:30
Super arrangør
Billetter Gratis
Billetter Gratis

Hvad er den vigtigste målestok, når vi vurderer litteratur og kunst: Er det dens evne til at give udtryk for bestemte identiteter og erfaringer, de være sig af kønsmæssig, klassemæssig, etnisk, religiøs eller seksuel art? Eller er det, at den frit undersøger det menneskelige og eksistentielle i et ambitiøst formsprog og med den størst mulige indholdsmæssige kompleksitet? Og skal læseren nødvendigvis have samme identitet som forfatteren for at kunne forstå et litterært værk? Eller er det litteraturens force netop at kunne kommunikere henover vores forskelle?

Spørgsmål som disse har fyldt uhyre meget i mediernes kulturdebat det seneste år. Fra Weekendavisens artikler om trigger warning og politisk korrekthed over Deadlines indslag om kulturel appropriering til Informations og senest Politikens intense diskussioner om de værdier, vi anlægger, når vi læser og taler om litteratur.

På dette offentlige temamøde på Borups Højskole vil Det Danske Akademi søge at komme med et bidrag til diskussionen – og muligvis også til en uddybning og kvalificering af den. Vi har i den anledning inviteret den svenske litterat Johan Lundberg, der netop har udgivet en meget omtalt bog om emnet. Det sista museet, som bogen hedder, kan siges at være et generelt forsvar for den liberale humanisme, sådan som den kommer til udtryk inden for kunst og litteratur.

Hvad bygger han sine antagelser og vurderinger på? Det vil Johan Lundberg sige noget om. Efterfølgende vil digteren Mette Moestrup samt medlem af Det Danske Akademi, litteraturprofessor Lasse Horne Kjældgaard, samtale med Lundberg om hans pointer og perspektiver. Ordstyrer er Marianne Stidsen, ligeledes medlem af Det Danske Akademi.

OM DET DANSKE AKADEMI

Det Danske Akademi er en selvstændig institution der har til formål at "virke for danske sprog og ånd, især inden for litteraturen". Det består af højst 20 medlemmer der en gang om måneden mødes på Akademiets hjemsted. Medlemmerne er fortrinsvis skønlitterære forfattere og litteratur- eller sprogforskere, men de kan også – videnskabeligt eller i praksis – have deres arbejdsfelt inden for andre kunstarter. Akademiet uddeler hvert år et antal priser, herunder Det Danske Akademis Store Pris, der almindeligvis regnes for landets fornemste anerkendelse af et forfatterskab. Akademiet blev stiftet i 1960. I 1966 blev det lagt sammen med Selskabet til de skiønne og nyttige Kunsters Forfremmelse, et meget ældre "dansk akademi" som i 2009 kunne fejre sit 250-års jubilæum.

eventet sluttede

DET DANSKE AKADEMI: Litteraturen, kunsten og identitetspolitikken

Se detaljer
Vil du se flere events?

Tilmeld dig her og modtag en række udvalgte events direkte i din indbakke