Det sorte Guld - en byvandring der 'kradser'

10 sep 2017 kl. 13:00 - 15:00

Asiatisk Pakhus, Toldbodgade 40, 1253 København


I et år, hvor medierne har bugnet med artikler om ‘Dansk Vestinden’ og hvor den danske statsminister har deltaget i markeringen af 100 året for Danmarks salg af Øerne til USA, synes vi det er på sin plads, at sætte historien i det rette perspektiv.

Vi fortæller historien, ikke kun om ‘hvid skam og sorte kapitler’, men også om et dansk samfund og en tid, hvor menneskesynet var anderledes, og tilgangen var kommerciel, og handlede om magt og rigdom og mindre om race.

Sammen med vores historiker team Emma Rønberg og Jens-Ulrich Nielsen, har vi tilrettelagt en byvandring, hvor vi ser nærmere på nogle af hemmeligheder, der gemmer sig bag nogle af Københavns fineste palæer fra 1700 årene.

Vi ‘kradser i lakken’ på palæerne, og fortæller historien om hvordan menneskehandel og plantageprofit hang sammen, men vi diskuterer også, om slavehandel overhovedet var en profitabel forretning.

Vi ser også nærmere på, hvad der egentlig var forskellen mellem at være plantageejerens slave, eller og fabrikantens arbejder, når henses til vilkår de arbejde under.

Et af de elementer, der har manglet i mediernes betydelige interesse for slaveri, er forståelsen for samtiden, hvor menneskesynet ændrede sig radikalt. Humanisme var et emne for mange saloner der blev holdt i elitens palæer.

At tro, at det var en selvfølge for samtidens mennesker, at de nye ideer kun gjaldt hvide europæere, er en fejlslutning. Slaveriet var under skarp debat igennem de sidste 25 år af 1700-tallet, der netop falder sammen med Danmarks største profitperiode af kolonihandel.

guider Emma Rønberg, Jens-Ulrich Nielsen

Billet

Salg lukket