eventet sluttede

Eksistensfilosofisk Akademi: Mennesket i uføre #9

DKK 20,00 - DKK 40,00

Sted

Dato

17 maj 2022 kl. 19:00 - 21:00

Beskrivelse

Gennem ni forelæsninger og samtaler undersøger Eksistensfilosofisk Akademi og LiteraturHaus, hvordan mennesket kom sådan i uføre med verden.

Vi afslutter undersøgelsen 17. maj i selskab med Lars Tønder under overskriften 'Det antropocæne: en ny tidsalder?'

Selvom den antropocæne tidsalder sidestiller menneskene med andre naturkræfter som tyngdekræften og elektromagnetismen, er det tydeligt, at dette ikke har gjort os til jordens eneherskere. Just som vi tror, at vi har overvundet naturens begrænsninger, svarer den nemlig tilbage med fornyet styrke – gennem ustabile vejrmønstre, nye mutationer og meget andet. Hvordan skal vi forstå dette paradoks, og hvilken betydning har det for demokrati og politisk organisering? I denne forelæsning undersøger jeg dette spørgsmål med udgangspunkt i teorier om sværmende selvorganisering og nymaterialistisk filosofi, der alle bryder med modernitetens forestilling om menneskets forrang. Forelæsningen vil også trække tråde tilbage til nogle af de tidligere bidrag i forelæsningsrækken, særligt Spinoza, vitalismen og naturlæren. For som den italienske filosof Emanuele Coccia siger, er det kun gennem planter og andre former for ikkemenneskeligt liv, at vi kan forstå, hvad det vil sige at være i verden.

Om 'Mennesket i uføre':

Da det moderne subjekt træder ind på scenen, bliver naturen til kulisse for den menneskelige handling. Nu er der tæppefald. Kulisserne vakler. Materialiteten dirrer.

Det moderne maskespil afsløres for det der er: hovmod.

Netop fordi vi befinder os i en tid, hvor subjektets almægtighed så tydeligt viser sig i al sin afmægtighed, begynder vi forelæsningsrækken midt i subjektets tilsynekomst i sin moderne form. Hvorledes træder det ind på scenen og præsenterer sig? Og hvorledes er det filosofisk og litterært omdrejningspunkt og springbræt for kritik gennem det nittende og tyvende århundrede?

Vi kan ikke andet i denne tid end at spørge til, hvorledes vi er havnet i sådan uføre med verden - og hvilket bedre sted at sætte denne retssag end lige midt i vores trang til at skabe os selv og verden? I rækken vil ikke blot det moderne subjekt være centralt, men det er centralt, at det er med. For så vidt litteratur og filosofi bestræber sig på at udsige noget, er det allerede i sin bestræbelse ude over sig selv. Det er her, vi tager fat.

Måske har det noget at gøre med forskellen mellem at vedrøre noget og at røre nogen. Det er unægteligt, at tanken kommer allermest til live dér, hvor den opgiver sin egen bemægtigelse og ikke længere bare vedrører, men rører.

Tør vi nu endelig træde ind på en scene, der ikke er sat for os?

Dørene åbner kl. 18.00 Baren er åben til kl. 22.00

Alle datoer:

Del 1 - Scenen sættes

15. marts: Hans Fink - Spinozas aktualitet

22. marts: Steen Brock - Menneskets og naturens morfologi

29. marts: Stine Zink Kaasgaard - Hinsides Enten-Eller

5. april: Oliver Kauffmann - Bergson. Livets kraft og bevidsthedens varen

Del 2 - Kampen udspiller sig

19. april: Rebecca W. Lund - Feministisk opgør med antropocentrisme

26. april: Martin Hauberg-Lund - Noumenal horror og kosmisk pessimisme: H.P. Lovecraft som (litterær) naturfilosofi

3. maj: Niels Albertsen - Det jordligt forbundne menneske i uføre - Bruno Latours diagnose

10. maj: Jon Auring Grimm - Naturens musikalitet: Resonans og dissonans i det antropocæne

17. maj: Lars Tønder - Det antropocæne: en ny tidsalder?

Støttet af Statens Kunstfond

Arrangør

LiteraturHaus er et kraftcenter for litteratur. Vi afholder koncerter, oplæsninger, debatter og meget mere i vores unikke lokaler på Nørrebro.

Lokation

LiteraturHaus LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .