EN DANSK KRIGSHELT I DET BESATTE GRÆKENLAND 1942-1945

04 nov 2017 kl. 15:15 - 17:45

KU.BE, Dirch Passers Allé 4, Teatersalen, 1.sal, 2000 Frederiksberg


Foredrag ved historiker og forfatter, cand.mag. Thomas Harder

En af Anden Verdenskrigs højest dekorerede soldater var danskeren Anders Lassen (1920-1945). Han meldte sig ind i specialkorpset Special Boat Service, der førte guerillakrig mod den tyske besættelsesmagt. I perioden 1942 -1945 opererede Lassen og hans gruppe bl.a. på Kreta, i Ægæerhavet og på det græske fastland. Først i et forgæves forsøg på at hindre den tyske overtagelse af De Dodekanesiske Øer, efter Italiens kollaps og senere ved at sabotere de tyske baser på Santorini, Paros, Leros m.fl. med det formål at fastholde de tyske styrker i området og dermed udmatte Aksemagternes kampkraft på andre fronter.


Anders Lassens bedrifter er almindeligt kendt på mange af de græske øer, men i Kastelli, en by på Kretas nordkyst, mindes han hvert år på årsdagen for Operation Albumen i sommeren 1943, hvor han sammen med kretenseren Kimon Zografakis og to andre angreb den tyske flyvebase. De fire mænd ødelagde flyvemaskinerne og satte ild til de store brændstoflagre.

Lassen, der ikke havde nogen egentlig officersuddannelse, avancerede fra menig til major i rekordfart og blev tre gange dekoreret med Military Cross for sin tapperhed og handlekraft. Han faldt i kamp ved Comacchio på den italienske Adriaterhavskyst den 9. april 1945. Efter sin død blev han dekoreret med Victoriakorset, den fornemste britiske udmærkelse for tapperhed og med det græske Krigskors.

Thomas Harder er en succesfuld forfatter og oversætter med strålende anmeldelser. Han er forfatter til bogen”Anders Lassens krig”, og foredragethandler om Lassens liv, de missioner han har deltaget i, og hvad der drev ham til hans bedrifter. Foredraget bliver rigt illustreret med fotos. Se bl.a:

Arrangør: Dansk - Græsk Kulturforening ”Melina Mercouri” i samarbejde med Den græske Forening og Kretensernes Forening i Danmark.

Billetpris 100,- købes på billetto.dk. Der kan betales med Dankort, Visa/Dankort, Visa Electron, Maestro, Mastercard, American Express og eDankort. De købte billetter leveres som elektroniske billetter til den e-mailadresse, billetkøberen indtaster i forbindelse med sit køb. Billetkøberen skal selv printe sine billetter og medbringe dem til arrangementet.

General Admission

Salg lukket