Foredrag: Her blev Danmark født! Gudme, Fyn

17 sep 2019 kl. 19:00 - 21:00

Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre

Omkring Gudme lå der i jernalderen en række imponerende bebyggelser, og ved Lundeborg, der også ligger på det sydøstlige Fyn, lå en storslået handels- og anløbsplads, hvor der blandt andet var kontakt til Romerriget. Det rige jernaldercenter i området ved Gudme og Lundeborg har været kendt i arkæologiske kredse siden starten af 1800 tallet. Der blev fundet en række markante guldskatte ved markarbejde og den største af disse skatte er den såkaldte Broholmskat, der med sine mere end 4 kg stadig er Danmarks største guldskat.

Sidenhen har der været foretaget mange arkæologiske undersøgelser på egnen, bl.a. på jernalder-gravpladsen ”Møllegårdsmarken” mellem kysten og Gudme, hvor der samlet er fundet mere end 2000 grave fra ældre jernalder. Løbende har også detektorarkæologien spillet en betydelig rolle.

Aftenens foredragsholder er Palle Østergaard Sørensen, uddannet arkæolog og historiker fra Københavns Universitet med mere end 25 års erfaring som gravende arkæolog og museumsinspektør ved ROMU. Herudover har Palle deltaget i en række store forskningsprojekter bl.a. undersøgelsen af det store rigdomscenter ved Gudme på Fyn.

Om foredragsrækken “Her blev Danmark født!”

“Historien om kongeriget Danmark begynder her i Lejre”. Sådan står der, når du træder ind i udstillingen ‘Sagnkongernes Lejre’ på Lejre Museum. Med fund som Danmarks største kongehal og den spektakulære Odin-figur fra vikingetid har Lejre for alvor meldt sig ind i danmarkshistorien som Danmarks vugge. Flere steder i Danmark (og tidligere danske besiddelser) byder sig dog frem som dansk arnested. Med foredragsrækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’ inviterer Lejre Museum kolleger fra konkurrerende lokaliteter indenfor og giver dem mulighed for at kaste lys over deres område, unikke fund og historie.

Foredraget er en del af rækken ‘HER BLEV DANMARK FØDT!’, der løber på Lejre Museum fra sommeren 2019 til sommeren 2020. 

Følg med på lejremuseum.dk eller på museets facebook.