Foredrag: ”Løvejagten” 110 år: Populære møder med ’de(t) vilde’

14 nov 2018 kl. 19:00 - 21:00

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde


For netop 110 år siden, i november 1908, havde safari-stumfilmen ”Løvejagten” dansk premiere. Forud var gået et retsligt drama, der involverede justitsminister Alberti, Nordisk Films grundlægger Ole Olsen, en dyreværnsorganisation – og to gamle hanløver. Store dele af filmen blev optaget på en lille ø i Roskilde Fjord, Elleore. Her blev to afdankede hanløver, indkøbt i Hagenbecks zoologiske have i Hamburg, aflivede som del af filmoptagelserne.

I film som ”Løvejagten” og i de zoologiske haver kunne man møde de vilde dyr – og efterhånden også såkaldt vilde mennesker. Hagenbeck var nemlig ikke blot leverandør af eksotiske dyr, han var også en central figur i fænomenet folkekaravaner: Den populære underholdnings- og oplysningsgenre, der tog form fra midten af 1870erne, og hvori store grupper af mennesker og dyr fra fjerne lande blev transporteret til og turnerede rundt i Europa som levendegjort etnografi – ofte netop i zoologiske haver.

Formidlingsinspektør på ROMU, Astrid Orsleff Hansen, introducerer til ”Løvejagten” før fremvisningen af filmen. Herefter er der foredrag om folkekaravanerne og deres historie ved historielektor Anne Folke Henningsen fra Københavns Universitet.

Billet

Salg lukket