spring til hovedindhold

Foredrag: Voldstederne Trygge Slot, Grimstrup og Bistrup v. arkæologerne Leif Plith Lauritsen og Jesper Langkilde

Foredrag: Voldstederne Trygge Slot, Grimstrup og Bistrup v. arkæologerne Leif Plith Lauritsen og Jesper Langkilde

Fra DKK 100,00

Sted

Dato

30 apr 2024 kl. 19:00 - 21:00

Beskrivelse

I Danmark kendes ca. 1000 bevarede voldsteder, der er rester af en borg eller forsvarsværk, der er 1000 år gamle eller ældre. På Lolland-Falster lå den imponerende fæstning Trygge Slot, som Saxo beretter om.

Og Grimstrup Voldsted, der rummer et næsten glemt kapitel i danmarkshistorien. Aktuelt er Roskilde Museums arkæologier i gang med en undersøgelse af et af det mere ukendte Bistrup voldsted beliggende, hvor det senere Sankt Hans Hospital blev opført i begyndelsen af 1800-tallet

Arkæolog Leif Plith fra Museums Lolland Falster vil fortælle om Trygge Slot og Grimstrup. Afslutningsvis vil Roskilde Museums arkæolog Jesper Langkilde fortælle nyt fra undersøgelserne af Bistrup Voldsted i Roskilde.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Roskilde Museumsforening, der i maj måned tager på foreningstur til Lolland-Falster. Læs mere om turen og foreningen her: ROSKILDE MUSEUMSFORENING - ROSKILDE MUSEUM

Om Trygge Slot fortæller Saxo i året 1158 at venderne angreb Danmark, men at de ikke kunne overvinde fastringerne, der søgte tilflugt bag deres fælles forsvarsværk. Men hvor lå dette fælles forsvarsværk og hvor stort var det? I 2016 fandt man på Falster det vi i dag er mener, er det forsvarsværk som falstringerne søgte tilflugt i og modstod angrebet fra venderne.

Grimstrup, der ligger tæt på Maribo, er et sted, der med sine spændende omgivelser indeholdende en samlet historie om borgen fra dennes opførsel til dens nedrivning og mere til. Herfra har mindst 2 oprør rejst sig mod den danske kongemagt, nemlig to stormænds oprør mod først Valdemar Atterdag og dernæst dennes datter Margrete d 1.

Til Roskilde biskoppernes borg Bistrup hørte i middelalderen både landsby, kirke og mølle, som alt sammen er forsvundet i dag, men som der kan ligge arkæologiske spor af under det nuværende hospitalsområde.

Foto: Arkæologisk undersøgelse på Bistrup Voldsted


Tid, pris og sted

30. april kl. 19-21

100 kr. (+ gebyr)

Billetter købes via billetto.dk

Foredraget er gratis for medlemmer af museumsforeningen. Læs mere her:

roskildemuseum.dk/museumsforening/

Booking af gratisbillet nødvendig, som medbringes til foredraget

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Arrangør

Find billetter til events på ROMU`s museer i Roskilde, Frederiksund og Lejre. Læs mere om events, tilmeld dig og inviter dine venner med. Du kan se de kommende events herunder, eller besøg siden igen senere når der bliver tilføjet flere events.

Lokation

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .

Nærliggende begivenheder
Events fra samme kategori
Lignende oplevelser
Genbesøg begivenheder