Har vi en fremtid efter familien? Critiques konference 2025
Har vi en fremtid efter familien? Critiques konference 2025
Sted
Dato
Beskrivelse
Det er med stor glæde, at vi endelig kan invitere til årskonferencen 2024 i Årsskriftet Critique. I år er temaet familier, familiepolitik og fertilitet. Årskonferencen afholdes i samarbejde med Tænketanken Prospekt og Konservative Studenter.
Familien er samfundets byggesten, dets fundamentale institution. Det kan vi i hvert fald godt lide at fortælle os selv. Men i løbet af det seneste års tid virker det som en, at en erkendelse har ramt den offentlige debat. Familien er belejret, både som begreb, ideal og som livsform.
Måske er det derfor, at vi er holdt op med at sætte børn i verden? Måske er det bare et udtryk for, at det moderne menneske prioriterer andre ting? Eller måske vil vi i virkeligheden gerne familien med dens væld af forpligtelser og mening?
En ting er sikkert, hver gang vi diskuterer familien, rejser det en mængde spørgsmål. For familien er på den ene side dybt personlig og privat. Den er et helle, hvor politikken ikke har noget at gøre. På den anden side er den netop en samfundsinstitution, hvor politikken har alt at gøre.
Den afvejning står centralt i en borgerlige tanke om familiens stilling i samfundet. Familiepolitik handler på en gang om grænser for politik og politikkens mål. Den handler om vores børn og derfor vores fremtid. Den handler om vores eget velvære, trivsel. Det gode liv.
22. februar 2025 inviterer vi til konferencen ”Har vi en fremtid efter familien?” Det bliver et møde mellem forskellige perspektiver, tilgange og vinkler på debatten om familien, hvor vi vil tage fat på en række af de spørgsmål, der er pakket ind i den aktuelle debat om familien som institution, rammen om det gode liv og den dystre demografiske horisont, der tegner sig for vores samfund.
Hvordan ser familien ud anno 2024, hvor er den på vej hen og hvad betyder det for samfundet? Ligger der en særlig kultur bag det forhold, at familie-idealet bliver trængt tilbage - måske endda en form for narcisisme. Og hvilken konsekvenser, samfundsmæssigt og økonomisk kan de demografiske følger af familielivets forandring få.
Ja, er der i det hele taget en fremtid efter familien?
Program
12.30 Velkomst og introduktion v. ordstyrer Isabella Arendt
12.45 Laust Hvas Mortensen: Husstande, familier og børn i Danmark.

Danmarks Statistik har i 175 år sat tal på husstande, familier og børn i Danmark. Og derfor ved vi, at selvom familien som institution har bevaret mange træk fra statistikkens start til i dag, så er der sket enorme ændringer.
Over de seneste år har særligt det store fald i børnetallet været årsag til debat og udtalt bekymring. Er det sædkvaliteten, der er blevet for lav? Er det klima- eller finanskrisen, der har ansvaret? Og hvad - hvis noget - kan man gøre hvis man vil vende den udvikling?
I mit oplæg vil jeg med udgangspunkt i demografiske fakta beskrive hvordan familien som institution har udviklet sig og hvilke afledte konsekvenser det har haft og vil have for Danmark. Jeg vil også forsøge at beskrive årsagerne bag udvikling.
13.45 pause
14.00 Eva Agnete Selsing: Frigjort til narcissisme

Hvorfor er familien presset og hvorfor får vi ingen børn? Mænd og kvinder har efter årtiers intens kulturel prægning lært at sætte sig selv først. Kappe båndene til slægt, pligt og tradition, som holdt både ham og hende tilbage. ’Du skal ikke gå på kompromis med dig selv’, messer tidsånden og lokker med nydelse. Mange lyttede og lytter til budskabet.
Det har givet frihed, men også en lavine af goldhed. For man kan ikke bygge ægteskaber, familier, samfund eller civilisation med mennesker, der sætter sig selv først. Hvilken tænkning førte os derhen? Og hvordan ser vi den generelt udtrykt i kulturen, såvel som i den enkeltes psyke?"
15.00 Kaffe og kage
15.30 Frede Vestergaard: Er demografien vores skæbne?

Hvor mange børn, vi sætter i verden, betyder ikke kun noget for den enkelte familie, men for samfundet som sådan. Det handler også om økonomi og om fremtid. Fertilitet og indvandring vil drastisk og måske uundgåeligt ændre verdens lande og forholdet i mellem dem.
Uden børn må europæerne arbejde en større del af deres liv end tidligere og betale mere i skat end det ellers ville have været nødvendigt.
Nogle foreslår storstilet arbejdskraftsindvandring som løsningen på den demografiske krise, men er det overhovedet en løsning? Og når vi taler om løsninger: Hvad kan vi i det hele taget gøre for familierne?
16.30 pause
16.40 panel med alle deltagerne
Om talerne
- Isabella Arendt er familiepolitisk rådgiver i Tænketanken Prospekt, skriver fast i Berlingske Tidende som familiepolitisk debattør.
- Laust Hvas Mortensen er forskningsprofessor og ph.d. Han er tilknyttet Danmarks Statistisk og Rockwool-fonden, hvor han særlig har beskæftiget sig med familie og fertilitet.
- Eva Agnete Selsing er filosof, klummeskribent ved Berlingske Tidende og sammen med Rune Selsing forfatter til bogen Den borgerlige orden (2022)
- Frede Vestergaard er mangeårig journalist på Weekendavisen - nu emeritus - her har han skrevet om energi, miljø og økonomi. Han er uddannet cand.polit og har gennem året bidraget til en lang række andre aviser og tidsskrifter.
Praktisk information
Der vil kunne købes øl, vin og vand til middagen.
Konferencen er arrangeret i samarbejde med Tænketanken Prospekt og Konservative Studenter på Aarhus Universitet.
Lokation
Preben Hornung-stuen, Studenternes Hus, Frederik Nielsens Vej 2-4, 8000 Århus C
FAQ
-
Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?
Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .
-
Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?
De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .
-
Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?
Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .
-
Hvor finder jeg linket til et online event?
På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .
-
Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?
Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .
Har vi en fremtid efter familien? Critiques konference 2025
Fra DKK 125,00