Helt eller Skurk

22 feb 2018 kl. 19:30 - 21:30

Mødelokale/A TouchofVintage, Badstuestræde 12, Kælderen, 1209 København


Vi dykker ned i fire interessante personligheder, der hver for sig, har sat deres præg på Danmarkshistorien i en grad, at hvis de ikke havde handlet som de gjorde, ville verden se anderledes ud.

Alle fire har argumenter for og imod sig. Folkemeningen er skiftet flere gange igennem tiden, og nu er det tid til at give historien endnu en dom, nemlig din.

Vi har tilrettelagt en spændende aften med historikerteamet Emma Rønberg og Jens-Ulrich Nielsen, der vil diskutere ’helt eller skurk’, med udgangspunkt i fire personligheder og deres handlinger, der er delte meninger omkring. Var deres handlinger til gavn eller skade for tingenes gang, og deres personlige ambitioner. Vi ser nærmere på deres eftermæle, der både er stadfæstet og er til diskussion.

Leonora Christina: Gift med Danmarkskshistoriens største landsforræder (Corfitz Ulfeldt) og for hans synder angiveligt indespærret i 17 år. Var hun uden skyld, vidste hun ikke hvad Corfitz Ulfeldt gik og lavede? Og har hun på ingen måde blandet sig?

Peder Griffenfeldt: Danmarks rigskansler, som blev dødsdømt for majestætsfornærmelse, korruption, nepotisme og salg af embeder. Manden, som byggede den tidlige danske stat og faldt fordi han forudså det faktiske resultat af Skånske Krig.

Caroline Mathilde: Den stakkels forsømte dronning som blev drevet til utroskab af en sindssyg mand i ønsket om at skabe en oplyst stat under manden hun elskede.. Eller savnede hun bare opmærksomhed?

Johann Frederich Struensee: den tyske Livlæge, som ville bringe Danmark lighed og frihed, men faldt for onde konservative kræfter. Eller en egennyttig lykkeridder, der stjal en magt han ikke var voksen, og faldt for sin egen hybris?

I pausen serverer vi et glas vin (incl. i billetprisen)

Historikere Emma Rønberg og Jens -Ulrich Nielsen, har i samarbejde med Historiske Dage har lavet 3 podcasts, som du kan finde her på siden.

Corfitz Ulfeldt

Efter Christian 4.’s død opstod en dramatisk magtkamp i Danmark. Den magtfulde rigskansler Corfitz Ulfeldt kom i uføre med den nye kong Frederik d. 3. og forrådte Danmark . Hør om Corfitz Ulfeldt her

Leonora Christian/ Sophie Amalie

1600-tallets Danmark var i opbrud. Der var krig mod svenskerne og en drabelig konflikt mellem kongemagten og den magtfulde adel. Midt i denne politiske tornado var der en kongelig magtkamp mellem prinsesse Leonora Christina og dronning Sophie Amalie – to af 1600-tallets mest markante kvindeskikkelser. Hør om en grufuld bitchfight her.

Peder Schumacher Griffenfeld:

Rigskansleren Peder Schumacher Griffenfeld . Hør historikerne Emma Rønberg og Jens-Ulrich Nielsen diskutere om Schumacher var en helt, eller en landsforrædder. Hør podcast her

Billet

Salg lukket