Fra fattigmandskost til Nyt Nordisk

Vinteren kommer snigende, og snart er det slut med de friske, nyplukkede grøntsager – måske lige med undtagelse af kålen. Du kender den nok som tilbehør på julebordet i form af kogt rødkål eller grønlangkål, men faktisk er kål meget mere end det. Som en hyldest til kålen sætter vi denne søndag fokus på den mangfoldige grøntsag. Vi sylter, syrner og salter kål i glas, så vi har noget til fadeburet i løbet af vinteren. Kål er den ældste grøntsag, vi kender til, og på vores breddegrader er kålen blevet spist siden oldtiden. I den danske madkultur har kålen haft stor betydning og været en væsentlig kilde til vigtige vitaminer. Særligt grønkålen var i vinterhalvåret en vigtigst ingrediens på grund af dens holdbarhed og evne til at tåle frost. Kål var fattigmandskost, men har også indgået i finere madlavning, og i dag er kålen en hyppig gæst i det nye nordiske køkken. Efter brændekomfurets udbredelse i midten af 1800-tallet blev det muligt at tilberede flere retter ad gangen, og den traditionelle søbekål fik nu hård konkurrence af kartoflen, der vandt frem i det klassiske ”sovs og steg-køkken”.

I løbet af workshoppen vil der både blive fortalt om kålens historie, gamle opskrifter og konserveringsmetoder, og vi prøver kræfter med forskellige tilberedningsmetoder, så alle får noget med hjem til fadeburet.

For 200 år siden ruttede man ikke med råvarerne, men lod alle dele indgå på forskellig måde i husholdningen uden spild. I Bakkehuset sætter vi med arrangementsrækken ”Holde Hus” fokus på det at bruge alle dele af råvarerne uden spildprodukter. 

Vi har alle materialer, så du skal bare medbringe varmt tøj, da workshoppen delvist foregår udendørs.

Bakkehuset er et litterært museum, en romantisk have og et kulinarisk orangeri. Oplev den danske guldalder i ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbeks genindrettede hjem.
Vil du se flere events?

Tilmeld dig her og modtag en række udvalgte events direkte i din indbakke