I Himmelen

08 okt 2017 kl. 16:00 - 17:15

Marmorkirken, Marmorkirken, 1265 København


I Himmelen – storladen kormusik med 60 korsangere under Marmorkirkens kuppel.

Copenhagen Oratorio Choir, kendt fra “Messias på Strøget”, og dirigent Torsten Mariegaard præsenterer en række monumentale korværker, som til fulde kan udfolde sig i det store kors og Marmorkirkens fyldige klang.

Værkerne udfordrer på hver sin måde korsangerne, både med toner i yderlejerne i top og bund; med komplicerede harmonier og med lange, udstrakte passager, hvor toner skal holdes i det næsten uendelige.

Barytonen Erlend Tyrmi er solist i flere af værkerne, og dirigent er Torsten Mariegaard.

PROGRAM

Fire Salmer
Edvard Grieg skrev Fire Salmer for blandet kor og barytonsolist kort tid før sin død. Det er et af senromantikkens betydeligste kirkemusikalske værker, men hører ikke til de hyppigst opførte. Det kræver sit kor, og ikke mindst kræver det sin mand!

En af satserne rummer nemlig et meget udfordrende mandskor, der sender sangerne til yderligheder – i både højde og drøjde. Heldigvis kan Copenhagen Oratorio Choir mønstre et kompetent hold af mandlige sangere, der akkompagnerer den norske baryton Erlend Tyrmi.

Agnus Dei
Hvis man er glad for at se film, vil man uundgåeligt genkende tonerne, når koret synger Agnus Dei af Samuel Barber, en omskrivning fra 1967 af hans berømte Adagio for strygere.

Teksten er hentet fra nadverritualet, som er den kristne gudstjenestes absolutte højdepunkt – nemlig menneskets fysiske møde med det guddommelige. Det er et billede, som Barbers værk i den grad formår at frembringe hos lytteren!

Alleluia
Eric Whitacre, amerikansk komponist født 1970, er en af de helt store stjerner på himlen i nutidens korkredse. Ikke mindst har han gjort sig bemærket med sine Virtual Choir-projekter, hvor han bringer individuelle stemmer fra hele verden sammen i et virtuelt gigantkor.

Som Agnus Dei er også Alleluia et omskrevet orkesterværk, oprindeligt skrevet for blæserorkester, som en hyldest til efterårets stille eftertænksomhed. Baryton Erlend Tyrmi er solist.

Long Road
Ēriks Ešenvalds er født i Letland i 1977 og dermed programmets yngste komponist.

Værket Long Road er en engelsk version af korværket Tāls ceļš med tekst af den lettiske digter Paulīna Bārda (1809-1983). Her er koret delt i to, et kor og en sologruppe, der skiftes til at synge versene og danne baggrund i en blid og hymneagtig klang.

Dette forenes med et eksperimentielt og effektfuldt midterafsnit, hvor bl.a. en fløjte, spillet af Sofia Kayaya, akkompagnerer koret. Her ligger korets stemmer i tætte toneklynger, der langsomt bevæger sig frem og tilbage – visse steder opdelt i hele 12 stemmer.

In Paradisum
Lettiske Rihards Dubra (f. 1964) har dedikeret sit virke til kirkelige værker.

Det er hans overbeviste tro, der giver ham energi og inspiration til at komponere, i så høj grad at han har udtalt: “Jeg tvivler på, at den energi jeg føler indeni mig selv, er min egen. Jeg skaber ikke musik – jeg skriver bare, hvad der er blevet sendt til mig.”

Hvilket værk andet end et In Paradisum af denne komponist kunne fuldende et program med titlen “I Himmelen”. Teksten vil for nogle være kendt fra Fauré og Duruflés requier, men er sjældent anvendt i acapellaværker som her.


Mere information: facebook.com/cochoir

Billet

Salg lukket