In search of Ladino filmvisning & ladino-koncert Ana Silvera(UK)

27 jan 2019 kl. 20:00 - 23:00

synagogen, Krystalgade 12, 1172 København

Live filmscreening og koncert:

Film: In search of Ladino

Koncert: Ana Silvera(UK)

Musik og poesi har en evne til at huske.

Synagogen i Krystalgade danner søndag 27/1 kl. 20:00 den poetiske ramme om fortællingen om det sefardiske ladino-sprog, om de spanske jøders flugt fra Spanien i 1400- og 1500 tallet og en poetisk kulturarv, der insisterer på at overleve. Ana Silvera er en fantastisk singer songwriter. Hun giver sammen med cellisten Francesca Ter-Berg et nyt kunstnerisk udtryk til ladinosangenes udødelige poesi.

Auschwitz dagen rummer mange fortællinger -  en af disse er historien om Ladinosproget – Vi har valgt at kombinere filmvisningen med en helt unik koncert med to anmelderroste sangskrivere, komponister og musikere.

In search of Ladino

”…Filmen ser direkte ind i hovedpersonernes ansigter, mens de lytter til deres sprog, poesi og musik…”Yael Perlov  

I de senere år har der været en stigning i interessen for ladino i hele den akademiske verden. I lyset af disse udviklinger gik den israelske dokumentarist David Perlov på jagt efter ladino i 1981. I 1997 restaurerede David Perlovs datter filmskaberen Yael Perlov, sammen med Liat Benhabib, direktør for Yad Vashem Visual Center dokumentar filmen ’In search of Ladino’... ’Min far var altid en del af den virkelighed, han beskrev’.., siger Yael Perlov....’Alle hans film beskæftiger sig med israelsk identitet: rigdom og mangfoldighed og det som er gået tabt i den zionistiske smeltedigel. ’In search of Ladino’ var tænkt som den første i en trilogi om jødiske sprog: ladino, hebraisk og jiddisch. Men de to andre film blev aldrig lavet. Filmen ser direkte ind i hovedpersonernes ansigter, mens de lytter til deres sprog, poesi og musik. Selv om det er en film om et sprog, der er ved at forsvinde er det ikke en elegi, men en film fuld af optimisme. 

525 år efter udvisningen af jøderne fra Spanien, har den spanske regering officielt anerkendt ladino som et spansk sprog, i et forsøg på at bevare sproget også kendt som “jødisk-spansk.” Ladino er en væsentlig kulturarv, der har fungeret som reference for at styrke og bevare kulturen i sefardiske jødiske samfund i generationer. Ladino blev brugt i daglig samtale, i handel, i bøn og i Toraen. Spro- get i poesien, sangen og kulturen samlede forskellige etniske grupper af jøder i hele det osmanniske rige: på Balkan, i hvad der var kendt som “Lilleasien,” i hele Europa, Nordafrika, Israel og andre Middelhavs Lande. UNESCO har anerkendt ladino som et sprog, der risikerer at uddø, og antallet af ladinotalere er i dag ikke kendt. Det israelske parlament Knesset vedtog “lov for den nationale myn- dighed for ladinokultur” i 1995, for at dyrke og vedligeholde ladinoarven.

Ana Silvera & Francesca Ter-Berg(UK)

Ana Silvera er efterhånden ikke ukendt på de danske spillesteder. Hun har touneret flittigt med violinisten Bjarke Falgren og spillet Copenhagen Jazzfestival med stort succes. Hendes musik er båret af eventyrlige musikalske fortællinger: poetiske og melodiske, intense og smukke.

Francesca Ter-Berg er en alsidig cellist der udover sit travle musikerliv som en af de mest benyttede studiemusikere i London har brugt flere års research på jagt efter klezmermusik og transylvansk musik i Rumænske arkiver samt tourneret med førende eksperter i genren. Hun har arbejdet med musikere som Sam Lee, Talvin Singh, Floating Points, Frank London, London Klezmer and the BBC Symphony Orchestra.​ 

Ana Silvera fortæller: ”we will be playing little known songs from the Ladino song archives but bringing a modern dimension with a range of instruments including guitar, harmonium and loop pedals…songs such as La Sirena is a psychedelic imagining of the ocean turning to milk with boats of cinnamon” 

Vi er både stolte og glade for at kunne præsentere denne filmvisning og koncert i Synagogens smukke rammer. Det er er i sandhed et unikt arrangement du ikke må gå glip af.

Billet Salg lukket