Ivan – og Putin – ved hvor du bor! Foredrag med Niels Jensen

11 sep 2019 kl. 19:00 - 21:00

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Det var ikke kun tyskerne, som kunne ånde lettet op den 9. november 1989 med murens fald og afslutningen af Den kolde krig. Danskerne kunne sænke paraderne og slappe af igen. Efter Den kolde krig er flere tidligere, klassificerede rapporter og dokumenter blevet offentliggjort. Nogle af dem viser ikke bare, at Danmark var i de sovjetiske tanker men, at Roskilde, ifølge den polske general Zygmont Duszynski, faktisk var udset som mål for atomangreb.

Foredraget ”Ivan – og Putin – ved hvor du bor” omtaler verdens største hemmelige kortlægningsprojekt udført i Sovjetunionen og angrebsplanerne mod Sjælland – herunder atombomberne mod Roskilde.

Niels Jensen, er forhenværende taktisk efterretningsofficer, ingeniør, journalist og forfatter af bøger om militære emner. Niels Jensen fortæller om nogle af de scenarier Sovjetunionen havde planlagt for Danmark i tilfælde af, at Den kolde krig skulle bliver varm og her har Roskilde en ikke så ubetydelig rolle. Niels Jensens kilder består af en tophemmelig og nu afklassificeret rapport fra CIA om Warszawa pagtens planlægning mod Danmark og dels hans egne oplevelser med dansk kontraspionage mod polske spioner, der interesserede sig overordentligt meget for kirkerne i Ølsemagle, Gammel Havdrup og Snoldelev. Hvorfor de to gulkalkede og den hvidkalkede kirke var så interessante for de polske efterretningsofficerer, kan Niels Jensen fortælle os meget mere om den 11. september på Roskilde Museum.

Arrangementet er en del af Golden Days 2019