Jagten på Lollands Stenalder

22 maj 2019 kl. 19:00 - 21:00

Stiftsmuseet Maribo, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo

Onsdag d. 22. maj fortæller Bjørnar Måge, museumsinspektør og arkæolog ved Museum Lolland-Falster om Lollands Stenalder. ”Omdrejningspunktet er udgravningerne ved Rødbyhavn, som har givet os et helt enestående indblik i livet på Lollands sydkyst i stenalderen,” fortæller Bjørnar Måge. “Og denne aften kommer man helt tæt på menneskene. Lige fra istidens rensdyrjægere til de første bønder på Lollands sydkyst.” 

Da arkæologerne fra Museum Lolland-Falster begyndte at grave i området, viste det sig, at der under de metertykke sand- og mudderaflejringer lå et forseglet stenalderlandskab. Siden 2013 har arkæologerne afdækket dette druknede land. De helt exceptionelle bevaringsforhold betyder, at vi kommer helt tæt på menneskene, deres liv og det landskab, som de levede i for mere end 5000 år siden. Fra istidens rensdyrjægere på tundrasletten til jæger-samlerne, der bosatte sig ved kysten og jagede i urskoven, til de første bønder, der for alvor begyndte at ændre og præge landskabet med marker, gårde og husdyr.  

”Det er en fortælling om ressourceudnyttelse, jagtstrategier og transport gennem stenalderen,” fortsætter Bjørnar Måge, men det er først og fremmest en fortælling om mennesker. Hvordan så og forstod de deres omverden? Hvordan tænkte de? Hvor tæt kan vi komme på stenaldermennesket gennem arkæologien? Alle spørgsmål, som mit foredrag vil behandle. 

Udover Billetto kan billetterne også købes, i Turistinformationen i Maribo og Nykøbing. Resterende billetter sælges i døren. Der er et begrænset antal pladser, så det er først-til-mølle-princippet.  

Illustration: Leif Plith Lauritsen, Museum Lolland-Falster