Jomfruer på druk og nonner i slagsmål - foredrag om Maribo Kloster

20 feb 2019 kl. 19:00 - 21:00

Stiftsmuseet Maribo, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo

Historien om Maribo Kloster er ikke kun væsentlig klosterhistorie. Det er i høj grad fortællingen om middelalderens stærke kvinder. Fra Birgitta af Vadstena til Margrethe 1. og kongedatteren Leonora Christina – alle havde de hver havde en afgørende betydning for Maribos tilblivelse og historie. 

“Udover disse tre prominente damer er klostrets historie fyldt med kvinder: abbedisser, nonner og adelige jomfruer havde deres gang på stedet gennem flere hundrede år,” fortæller Marie Brinch arkæolog ved Museum Lolland-Falster og fortsætter. “Efter reformationen blev Maribo Kloster omdannet til et egentligt jomfrukloster. De gamle nonner fik lov at blive, men de fik selskab af en lang række unge adelsfrøkner, som satte det strenge, katolske klosterliv på prøve – på godt og ondt.” 

Der gik rigtig mange saftige rygter om livet bag murene. Nonnerne var usamarbejdsvillige og hang alt for meget fast i de gamle katolske skikke. De adelige frøkner drak, bandede som soldater og smuglede unge adelsmænd ind på deres kamre. Dramaet bag klostrets mure ville ingen ende tage. Det kom til slåskampe og oprør, og til sidst måtte selveste kongen gribe ind i et forsøg på at få styr på forholdene.  

I dette foredrag dykker vi ned i nogle af de dramatiske historier om livet bag murene på Maribo Kloster, vi stifter bekendtskab med vilde adelige jomfruer, grådige abbedisser og den sørgelige skæbne for de sidste af klostrets beboere.  

Der er plads til max 30 personer til foredraget. Billetter kan købes i indgangen, på Billetto og i turistinformationerne i Nykøbing og Maribo 

For yderligere information kontakt: Marie Brinch, arkæolog og museumsinspektør på 52 51 30 72 / mb@museumlollandfalster.dk  

Foto: 
Maribo Klosters nok mest berømte beboer var kongedatteren Leonora Christina, som flyttede ind i 1685 efter 21 års fangenskab i Blåtårn. Maleri af Kristian Zarthman (1882): Leonora Christina i Maribo Kloster. Foto: Statens Museum for Kunst. 

Billet voksen

UDSOLGT

Billet med årskort til Museum Lolland-Falster

UDSOLGT