København er verdens bedste by at leve i – for dem, der har råd

24 okt 2019 kl. 08:15 - 09:15

Dansk Arkitektur Center, Bryghuspladsen 10, 1473 København K

Vi kradser i bagsiden af Københavns forvandling fra afdanket til attraktiv. For når byen bliver attraktiv, bliver priserne høje. København i dag, er først og fremmest for dem, der har råd. Men er det overhovedet et problem?

København har undergået en beundringsværdig forvandling. For bare få årtier siden var den danske hovedstad afdanket og modløs. Men så gav Kramer og Schlüter håndslag på at genrejse København som landets dynamo. Og det er i dén grad lykkes. 

En tur gennem København taler for sig selv. Byen er blevet attraktiv og overborgmesteren har travlt med at flyve verden rundt for at modtage priser og anerkendelse for at være verdens bedste by at leve i.

Spørgsmålet er bare, hvem København er en god by for? Genrejsningen af byen har nemlig ikke været en genrejsning af dens borgere, men snarere en udskiftning af dem. Det er ikke alle forundt at kunne betale flere millioner for en almindelig familielejlighed. Og mens den nye metro sender København endnu højere op i de internationale luftlag, følger boligpriserne med. Selv andelsboliger og almene boliger er blevet uopnåelige for de fleste. 

Dagens ene gæst er direktør på Arkitektens Forlag, Kristoffer Lindhardt Weiss. Han står bag debatbogen ”Kritisk by”, der konstaterer at velfærdsbyen København er blevet til velstandsby. At byudviklingen er blevet Big Business på bekostning af traditionelle byplanfaglige idealer. Overfor ham sidder direktør i Dansk Arkitektur Center, Kent Martinussen. Han udfordrer gerne begrebet velstandsbyen, for hovedstaden er langt mere end indre København.

Denne MorgenDAC bygger på DACs nye udstilling ”Made in Denmark”, der tager en tur gennem den danske arkitektur, og dem, der har skabt den. Du har mulighed for at se udstillingen samtidig med dagens MorgenDAC.

Oftest ligger MorgenDAC om tirsdagen. Vi gør opmærksom på, at denne MorgenDAC er på en torsdag.

Om MorgenDAC

MorgenDAC er byens vigtigste morgenkaffe! Et ugentligt event for alle, der engagerer sig i byens udvikling – eller gerne vil det. Over en kop kaffe graver vi ned i et aktuelt emne i behagelige omgivelser. Vi har fokus på samtalen, hvor du får en nuanceret opdatering på de mest aktuelle spørgsmål i arkitektur og byudvikling. I løbet af en lille time vil du få de vigtigste, sjoveste eller mest overraskende perspektiver – og blive klædt på til at snakke med andre om dem.