Kolde øl, kulturarv & røverhistorier

20 nov 2019 kl. 19:30 - 21:30

Vesterbro Bibliotek og Kulturhus, Lyrskovgade 4, 1758 København

Oplæsning og freestyle-foredrag om de brune værtshuse på Vesterbro af forfatteren Henrik List, som skildrer de gamle knejper – og et Stenbrokøbenhavn, der er ved at forsvinde omkring os pga. ’Udviklingen’! – i sin nye bog ”Bodega Blues – Noter og historier fra Vesterbros sidste brune værtshuse”. (Bogen udkommer på Byens Forlag i Istedgade den 12. september, 2019).

***

Trods byfornyelse og beboerudskiftning holder 24 klassiske beværtninger endnu skansen i det tidligere proletar- og Red Light-kvarter vest for Hovedbanegården i 2019. Med udgangspunkt i disse steders unikke miljøer, minder og mennesker fortæller forfatteren om et kvarter, en by og en kultur under forandring … på godt og ondt.

I en tidsalder, hvor værtshusene nok trues af strammere bevillingspolitik, stigende huslejer, sundhedsbølge og klager fra nye, ’sarte’ tilflyttere, men alligevel lever videre – som socialt mangfoldige mødesteder, hvor der gerne må ryges og drikkes; hvor der er højt til loftet og langt til døren … og hvor der er plads til både hippe unge studerende, skæve, sårbare eksistenser og ældre repræsentanter fra kvarterets oprindelige arbejderklasse/lavere middelklasse.

List boede første gang selv i kvarteret (som ung tilflytter!) i en periode i midten af 1980’erne, da det var anderledes råt, men flyttede så tilbage i midten af 90’erne og har boet her uafbrudt de sidste 25 år.

Ud over at have været fastansat kulturjournalist på Berlingske i 13 år, hvor han f.eks. skrev københavnerklummen ”Henne om hjørnet”, har han et forfatterskab på 18 bøger bag sig. Han modtog i 2016 det treårige arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

I nogle år i slutningen af 90’erne drev List i øvrigt selv et lille værtshus i Oehlenschlägersgade. Ligesom han altid har været en flittig gæst på kvarterets andre brune steder ... Han kan derfor om nogen fortælle levende, humoristisk og underholdende om, hvordan værtshusene har været en del af Vesterbros DNA i over 100 år – og stadigvæk heldigvis er det.

Læs mere om List og hans forfatterskab på –

www.henriklist.dk
www.listshop.dk

Sted: ”Toves Rum” i voksenbiblioteket i stueetagen
Dato: 20. november 2019 kl. 19.30
Entré: 30 kr. Billet købes online