Komedien "Hvem har æren?"

28 apr 2018 kl. 15:00 - 16:30

Absalons Salen, Absalonsgade 2G, 4000 Roskilde


Den syriske dramatiker Ibrahim Amir skrev i 2012 komedien ”HVEM HAR ÆREN?” om en familie, hvor mændene skændes, mens kvinderne – ?

Det handler om ære, mændenes skænderier. Hvem har gjort hvad, eller måske rettere: hvem har ikke gjort det, der skulle have været gjort? Hvad har naboerne hørt? Og hvis de har hørt noget, de ikke bryder sig om, hvad kan de så finde på at sige om én til andre i nabolaget. Kan man miste æren og respekten på grund af noget, andre har gjort? Og hvis man har mistet den, hvordan kan man så få den igen, æren – og respekten? Og hvad med kvinderne? Er de ligeglade? Eller har de også en ære i livet?

Ifølge ”Den store danske” er ære et begreb, der dækker over værdier som hæder, anseelse og værdighed – altså, en moralsk kvalitet hos en person, der vinder andre menneskers agtelse og respekt.

Men ’ære’ er kompliceret og uhåndgribeligt. De fleste mennesker – måske alle – har en holdning til begrebet, og i virkeligheden er der nok ingen, der bryder sig om at miste den, æren …

Nå, men alt det har Amir skrevet en sort komedie om, og æren bliver mange gange i løbet af de 5 kvarter, stykket varer, smidt op i luften og vendt rundt. Det er ikke kedeligt, kan vi godt love – uden at sige for meget.

Ibrahim Amir er født i Aleppo i Syrien i 1984 som syrisk kurder. Siden 2010 har han boet og arbejdet i Østrig. Forestillingen har været opført i bl.a. Wien, Oslo og Odense.

Oversættelse: Boberg & Heim, bearbejdelse og instruktion: Jørgen Nordenhof.

Medvirkende: Camilla Gravgaard, Kasper Mechlenburg, Stig Pløger, Sebastian Mandel, Maria Kock Aabel og Jørgen Nordenhof

Teknik: Tim Andersen

voksen

Salg lukket


ungdom

Salg lukket