Livestream: Det er bare en virus

03 mar 2020 kl. 19:00 - 21:00

Christianshavns Bibliotek, Dronningensgade 53, 1420 København

Livestreamet foredrag fra Aarhus Universitet.

Virus er det mindste smitstof. Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig. En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus, og hør om hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe dem.

Forelæser: Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskning og -udvikling ved Statens Serum Institut og adjungeret professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet

Om forelæseren:

Det grove: Anders Fomsgaard er født og opvokset i København (Husum). Han er uddannet læge fra Københavns Universitet 1982, dr.med. fra Københavns Universitet i 1990. Nu er han professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet og leder af Virus Forskning & Udvikling (ViFU) ved Statens Serum Institut, København.
Efter virke som reservelæge på forskellige Københavnske hospitaler og afdelinger i 1980erne, har Anders Fomsgaard forsket bl.a. i Tyskland, USA, Frankrig og Danmark på Rigshospitalet og Københavns Universitet i virus- og bakterieinfektioner, immunitet og DNA-vacciner.
Med over 200 publikationer i internationale videnskabelige tidskrifter, kapitler og patenter, samt uddannelse af forskere og studerende er Anders Fomsgaard en anerkendt international forsker i virus-genetik og immunitet.
Anders Fomsgaard er en ofte benyttet foredragsholder ved internationale konferencer, i europæiske ekspertpaneler samt som formidler af nye virustrusler til den danske befolkning.

Det utilpassede: Musikken har været en vigtig del af Anders Fomsgaards liv. I de helt unge dage spillede han bl.a. en overgang sammen med Lars H.U.G. I dag spiller han saxofon i det franske soul-rapband ”Belgium Means Nothing” som spiller og træner hver anden mandag i Paris hvor Anders Fomsgaard har en lejlighed. Ud over at passe forskning og musik tegner og maler Anders Fomsgaard – ligesom sin bror, billedkunstneren Jes Fomsgaard. ”Kreativiteten løber i familien” mener Anders Fomsgaard.

Det klamme: Anders Fomsgaard arbejder med farlige eksotiske virus som ebola, lassa, sars, mers, fugleinfluenza etc. og har testet sine forsøgsvacciner mod hiv/aids på hospitaler i København og Vestafrika.

Det virkelig syge: Med forskningssamarbejder og projekter i flere lande og konstante rejser til møder, konferencer, kolleger og venner, samt hans og hans kones steder i København, Hundested, Elmhult (S), Växjö (S), Paris (F), Provence (F) og appelsinplantagen i Portugal har Anders Fomsgaard svært ved at definere hvor han bor og hvor han arbejder.