Lydenes videnskab

30 okt 2019 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

Vin & Videnskab: Lydenes videnskab

CARSTEN RAHBEK Professor, leder af ’Lyden af Danmark’
METTE SØRENSEN Seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse
JAKOB CHRISTENSEN-DALSGAARD Zoolog, høreforsker, lektor
BO HOLM JACOBSEN Geofysiker, jordskælvsforsker, lektor

Til dette Vin & Videnskab har vi samlet fire forskere, der alle beskæftiger sig med lyd. 

Professor Carsten Rahbek er leder af det storstilede projekt Lyden af Danmark, der får megen omtale i medierne i disse dage. Formålet er for første gang nogensinde at kortlægge lydene af et helt land. Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, undersøger, hvordan trafikstøj kan øge risikoen for sygdom.

Zoolog Jakob Christensen-Dalsgaard forsker i dyrs hørelse, og hvordan den har udviklet sig igennem evolutionen. Og geofysiker Bo Holm Jacobsen skal fortælle om sit projekt med at transformere jordklodens dybe toner, det man kunne kalde for planetens puls, til frekvenser, som vi kan opfatte. Vi skal bl.a. høre lyden af jordskælv.     

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen). 


PROGRAM

Lyden af Danmark
CARSTEN RAHBEK Professor i biodiversitet, leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet og leder af Lyden af Danmark-projektet
     
Vi omgives af lyde alle døgnets timer. Alligevel har man aldrig før lavet en grundig undersøgelse af lydlandskabet omkring os, både naturens og de menneskeskabte lyde. Det vil det nationale citizen science projekt Lyden af Danmark, der netop er blevet lanceret, råde bod på. Formålet er for første gang nogensinde at kortlægge lydene af et helt land. Og danskerne inviteres til at hjælpe forskerne med at kortlægge lydene vha. deres mobiltelefoner og en app udviklet specielt til projektet, der inkorporerer kunstig intelligens. Resultaterne vil bl.a. kunne skabe et fundament for at diskutere, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden. Professor Carsten Rahbek, som er leder af projektet, fortæller om de spændende perspektiver i Lyden af Danmark.  

Bliver man syg af trafikstøj?
METTE SØRENSEN Ph.d., seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse og adjungeret professor ved Roskilde Universitet
     
WHO fremlagde sidste år en rapport, der slår fast, at udsættelse for vejtrafikstøj øger risikoen for blodprop i hjertet, samt muligvis en række andre sygdomme som slagtilfælde, forhøjet blodtryk og diabetes. Seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Mette Sørensen vil fortælle om, hvorfor trafikstøj er skadelig for mennesker, og hvordan hun i sin forskning undersøger sammenhænge mellem støj og risiko for sygdom.

Hørelsens evolution
JAKOB CHRISTENSEN-DALSGAARD Lic.scient., zoolog, høreforsker, lektor ved Biologisk Institut, Syddansk Universitet
     
Lyde spiller en afgørende rolle i mange dyrs liv og opfattelse af omverdenen. Jakob Christensen-Dalsgaard er ekspert i dyrs hørelse, og hvordan den har udviklet sig igennem evolutionen. Han har undersøgt hørelsen hos et væld af dyregrupper, lige fra padder og krybdyr til fugle og pattedyr. Vi skal høre om hans forskning og om, hvordan de landlevende hvirveldyr har skærpet hørelsen igennem deres udviklingshistorie. 

Vores urolige planet og dens lyde
BO HOLM JACOBSEN Lektor i geofysik ved Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
     
Planetens mægtige tektoniske plader bevæger sig år efter år nogle centimeter i forhold til hinanden, helt stille og roligt. Men i kontaktzonerne mellem pladerne går det ikke stille for sig. Her skaber jordskælvene voldsomme bølger, som hører til i den helt lave ende af planetens store klaver. Bo Holm Jacobsen ’transponerer’ jordskælvsbølgerne til det sædvanlige klavers toneområde, så man rent faktisk kan høre dem. Han vil fortælle om – og afspille lyde af – Jordens svingninger, bl.a. jordskælvene i Skåne 2008 og ved Sumatra 2004.


Se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.