Månen tur/retur

11 sep 2019 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

Vin & Videnskab: Månen tur/retur

KLAUS MOSEGAARD Professor, Niels Bohr Institutet
MICHAEL LINDEN-VØRNLE Astrofysiker, DTU Space

For at markere 50-året for Apollo 11, den første bemandede månelanding, sætter vi fokus på vores nærmeste nabo i solsystemet. Det skal handle om forskning i Månens skjulte indre og om månemissionerne.  

De seks Apollo-missioner, der bragte mennesker til Månen, opstillede flere seismografer heroppe og foretog alle seismiske eksperimenter. Professor i geofysik KLAUS MOSEGAARD har haft lejlighed til at genanalysere NASAs seismiske data fra Månen vha. moderne metoder, og det har givet et unikt indblik i Månens indre struktur. Han vil berette om, hvor langt man er nået i forståelsen af Månen siden Neil Armstrongs berømte ord ”one small step for a man, one giant leap for mankind”.

USA’s Apollo-program og de bemandede månelandinger var kulminationen på rumkapløbet med Rusland. Netop i disse år oplever Månen en stor fornyet interesse, og talrige rumagenturer er i fuld gang med at gennemføre eller planlægge månemissioner. Både Kina og Israel har allerede landet rumfartøjer på Månen i 2019, og Indien er på vej senere på året. Danmarks førende rumfartsformidler, astrofysiker MICHAEL LINDEN-VØRNLE, fortæller historien om månemissionerne fra Apollo-programmet til nutidens månekapløb.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen). 


PROGRAM

Når Månen skælver – seismiske undersøgelser af Månens indre struktur
KLAUS MOSEGAARD
Professor i geofysik, leder af Klima- og Geofysik og viceinstitutleder, Niels Bohr Institutet

Månen tur/retur: Fra Apollo-programmet til nutidens månemissioner
MICHAEL LINDEN-VØRNLE
Astrofysiker, ph.d., chefkonsulent ved DTU Space


Se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.