Maria Faust 'Machina' // Vinterjazz 2019

22 feb 2019 kl. 21:00 - 23:00

Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 2450 København

”Lyden af gåsehud”

– sådan udtrykte juryen det, da Maria Faust og Kira Skov sammen løb med hele to priser ved Danish Music Awards Jazz i 2017. ”Årets Danske Jazzkomponist” og ”Årets Danske Jazzudgivelse” for deres fælles værk ’In the Beginning’.

I 2018 løb de to også med prisen ’Steppeulven’ for årets komponist.

Med hendes nyeste album MACHINA blev hun i 2018 selv nomineret til årets danske komponist i DMA Jazz og tilbage i 2014 fik hun også to af DMA jazz-af priserne.


Den herboende 39-årige estiske komponist, saxofonist og orkesterleder Maria Faust har allerede sat bemærkelsesværdige musikalske spor, der har sendt hende og hendes bands på rejser til koncertsale og musikfestivaler i store dele af verden.

Kompromisløshed er kendetegnende for Maria Faust, og den musik hun skriver til sine projekter med ensembler, der udforsker usædvanlige instrumentsammensætninger og teknikker. Hun udvider konstant sit spektrum, og hendes nye projekt, MACHINA, består hovedsageligt af noteret materiale og er et fordomsfrit miks af de traditionelle musikformer; kompositionsmusik, jazz og sound-scapes.

I et slags uopdaget musikalsk sprog forløser hun sine originale kompositoriske idéer - et kammermusikalsk univers uden trommer, men med horn, to basser, cello og piano, og det hele i et fascinerende samspil med fiskerbådenes tøffende motorer på vej gennem tågen, knirkende gamle rustne skrog, havbrise og havfugle.

Maria Faust er vokset op under det kommunistiske styre i Estland, hun er til dels klassisk uddannet, men sammenligner gerne sin musikskole med en “kaserne for børnesoldater”. På konservatoriet følte hun heller ikke, der var plads til hende. Mozart skulle lyde som Mozart, Bach som Bach og hun mistede passionen for klassisk musik. I Tallinn fik jazzen og improvisationsmusikken tag i hende, men for at komme videre måtte hun ud af landet, og med hjælp fra Det Danske Kulturinstitut, kom Maria Faust til Syddansk Musikkonservatorium. Hun passede heller ikke ind i jazzens verden.

”Jeg er et barn af kommunismen! Jeg swingede ikke. Jeg marcherede! Så jeg prøvede endelig bare at være tro mod mig selv. Det var et valg, jeg traf”. Og det er en overbevisning hun stædigt har holdt fast i.

I begyndelsen af 2016 drog Maria sammen med den danske sanger og komponist Kira Skov til Estland og fandt et område, hvor tiden syntes at være gået i stå. Det stod ikke skrevet i nogen musikalsk manual, at de sammen i en forladt russisk-ortodoks kirke uden elektricitet og vand skulle indspille deres fælles spirituelt orienterede storværk, IN THE BEGINNING, som bl.a. Berlingske gav seks stjerner og kaldte ”et enestående værk af stor sakral skønhed… De indspilninger, som

Skov og Faust er kommet hjem med, er ganske enkelt formidable.

Da de til DMA Jazz modtog to priser beskrev juryen værket som ”et både helstøbt og sømløst værk i absolut særklasse. Den melankolske og modne stemme, korets sakrale hymner og de følsomme og modige arrangementer skaber en bemærkelsesværdig og nærmest hellig treenighed”.

Standard

DKK 90,00

Medlem

DKK 70,00