Mennesket viser vejen

20 mar 2018 kl. 19:00 - 21:30

Friserhuset, Frisegade 25, 4800 Nykøbing Falster


Mennesket viser helt naturligt, hvis der er noget i livet, der ikke fungerer. Skal det diagnosticeres og kaldes psykisk sygdom? En invitation til foredrag - med god tid til debat - omkring hvordan vi ser på hinanden som mennesker i dag, både når vi har det godt og skidt.

Gennem livet tager vi hver især forskellige erfaringer med os, og disse erfaringer er med til at forme os som mennesker. Desuden håndterer vi oplevelser forskelligt. Således vil der være fællesnævnere for, hvad mennesker reagerer på som traumatiserende oplevelser, men der vil også være en stor grad af forskellighed. Mennesket viser helt af sig selv, når noget i livet ikke fungerer. Vi reagerer med angst og nedtrykthed, vi bliver stressede, vi isolerer os fra andre, vi bliver aggressive eller kede af det. Er dette et udtryk for psykisk sygdom, eller er det reaktioner på omstændigheder, der ikke fungerer?

Psykiatrien anvender diagnoser og sætter mærkater på mennesker. Mærkater, man faktisk ikke kan komme af med igen, selvom når man har fået det godt. Psykiatrien fastholder mennesker i det øjebliksbillede, der blev iagttaget, da mennesket var allermest under pres - for psykiatriens behandling, ofte i form af piller, kredser om øjebliksbilledet, og ikke om at bevæge sig videre til et bedre sted for det enkelte menneske. Det er oplagt at spørge, om vi med fordel kan bevare den kassetænkning, der eksisterer i psykiatrien?

Ved dette foredrag vil Ida Eowyn tale om PEO modellen (Person Environment Occupation) med udgangspunkt i hendes egen historie som for tidligt født, med et ungdomsliv med en alkoholisk mor og de udfordringer, der mødte Ida, da hun mødte systemet. Ida taler også om, hvad der har hjulpet hende videre efter mange års fastlåsthed i systemets rammer.

Pia Brandt Danborg vil fortælle om hendes vej ud af mangeårig angst, og om hvorfor hun valgte at sige nej tak til psykofarmaka trods flere tilbud, selvom hun havde det elendigt. Pias nej tak er begrundet i hendes forskning om skadevirkninger af psykofarmaka. Ydermere vil Pia berøre emnet, om vi har brug for diagnoserne, for at sætte mærkater på hinanden, trods antallet af diagnoser i psykiatrien bare vokser og vokser.

Ida Eowyn er forfatter og foredragsholder og nu en stolt lollik. Pia Brandt Danborg er Ph.D.-studerende på Rigshospitalet, forfatter, foredragsholder og bosat med sin familie i Køge-området.


  • Ved deltagelse af minimum 12 personer gennemføres foredraget. Ved aflysning tilbagebetales billetprisen til tilmeldte deltagere.
  • Tilmeldingsfrist er 15 marts

Billet

Salg lukket