MorgenDAC: Studentereksamen er en envejsbillet væk fra de små byer

28 aug 2019 kl. 08:15 - 09:15

Dansk Arkitektur Center, Bryghuspladsen 10, 1473 København K

Når unge i Danmarks mindre byer får studenterhuen på, pakker de kufferten og rejser til en af de større byer. Det viser ny forskning fra Kraks Fond Byforskning. Og meget tyder på, de ikke vender hjem igen. Vi spørger boligminister Kaare Dybvad (S) og kronikredaktør, Marcus Rubin (Politiken), hvordan vi gør de små byer attraktive for de unge – og om vi overhovedet skal det?

De store byer bliver større og de små bliver mindre. Trods lokale og nationale forsøg på at tippe udviklingen tilbage til provinsområderne, er urbaniseringen stadig voksende. Så måske vi skal se mere på, hvem der flytter væk, og hvorfor de gør det?

Kraks Fond Byforskning har lavet et omfattende studie af flyttemønstre og bevægelsen mellem Danmarks mindre befolkede områder og store byer. Studiet viser, at især én gruppe i stigende grad flytter ind til de større byer: de unge. Og her er det gymnasiet, der er en helt afgørende faktor for langt de fleste unges valg om at flytte til en større by. Faktisk flytter ni ud af ti unge med en studentereksamen til de større byer inden de fylder 25 år.

I denne første MorgenDAC efter sommerferien får vi besøg af direktør i Kraks Fond Byforskning, Lars Pico Geerdsen, der præsenterer deres forskningsresultater. Vi spørger den nyudnævnte Boligminister Kaare Dybvad (S) og kronikredaktør på Politiken, Marcus Rubin, hvad der kan få de unge til at komme hjem igen – og om de overhovedet skal det?

Kaare Dybvad er selv uddannet geograf og står bag bogen Udkantsmyten, mens Marcus Rubin for nylig konstaterede i Politiken, at ”…det rigtige Danmark ligger på stenbroen”.

Dagens vært: Anne Katrine Harders

OBS: Denne MorgenDAC afholdes på en onsdag. Vi fortsætter efterfølgende om tirsdagen, som vi plejer.

Om MorgenDAC
MorgenDAC er byens vigtigste morgenkaffe! Et ugentligt event for alle, der engagerer sig i byens udvikling – eller gerne vil det. Over en kop kaffe graver vi ned i et aktuelt emne i behagelige omgivelser. Vi har fokus på samtalen, hvor du får en nuanceret opdatering på de mest aktuelle spørgsmål i arkitektur og byudvikling. I løbet af en lille time vil du få de vigtigste, sjoveste eller mest overraskende perspektiver – og blive klædt på til at snakke med andre om dem.