Mysteriet fra kongehallen: Skelettet

Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
27 okt 2021 kl. 19:00 - 21:00
Super arrangør
Billetter DKK 25,00 - DKK 75,00
Billetter DKK 25,00 - DKK 75,00

I Gl. Lejre fandt arkæologer fra Lejre Museum, ROMU, i 2009 Danmarks største kongehal. Denne pragtbygning bidrager til fortællingen om et storslået magtcentrum i Lejre i germansk jernalder og vikingetid, der eksisterede i mere end 500 år. I kongehallens centrum lå en hemmelighed gemt: Et nøjagtigt placeret skelet fra en mand, begravet hundrede år senere end hallens sidste fase. Mysteriet om skelettet i kongehallens midte er en brik i forståelsen af kongehallens symbolske værdi.

Til aftenens foredrag sætter vi spot på mysteriet om skelettet i kongehallen. Graven blev i 2016 ikke en del af Lejre Museums faste udstilling, fordi spørgsmålene er flere end svarene. Vi vil komme ind på både resultater fra udgravningerne af kongehalsområdet i 2009 vest for museet, fokusere blikket på gravene i området samt kaste lys på overvejelserne omkring, hvordan vi formidler og forholder os til tolkningsprocesserne i denne sammenhæng. Vi vil desuden byde på en omvisning i selve spotudstillingen og sammen forsøge at nærme os svaret på spørgsmålet: Hvem var skelettet fra kongehallen?

Foredraget udbydes i samarbejde med Lejre Museumsforening.

Aftenens foredragsholdere

Julie Nielsen er arkæolog og museumsinspektør ved Lejre Museum, ROMU. Hun var i 2009 en del af holdet bag udgravningerne på Mysselhøjgaard i Gl. Lejre, hvor bl.a. sporene efter Danmarks største kongehal blev udgravet. Med speciale i biologisk antropologi var hun ansvarlig for udgravningen af skelettet i kongehallen. Isabella No’omi Fuglø er formidler og museumsinspektør ved Lejre Museum, ROMU. Hun har siden 2018 været fast tilknyttet Lejre Museum med fokus på at formidle Danmarks første kongesæde i spændingsfeltet mellem sagnhistorie, monumenter og arkæologiske resultater. Sammen står de to foredragsholdere bag spotudstillingen “Skelettet i kongehallen – Hvem var han?”.

Praktiske oplysninger

Foredraget tager sit afsæt i spotudstillingen “Skelettet i kongehallen – Hvem var han?”, som kan opleves på Lejre Museum. Læs mere om udstillingen her og planlæg dit besøg her. Museets har åbent hele året tirsdag til søndag kl. 11-16 (lukket mellem jul og nytår).

Foredraget udbydes også via live streaming. Se med via smartphone, tablet eller computer hjemme fra din egen stue. Du vil modtage en mail en time før arrangementet med link og informationer om, hvad du skal gøre. Vær opmærksom på, at mailen sendes til den mail, som du har brugt til køb af billetten på billetto.dk. Tjek dit spamfilter, hvis du oplever ikke at modtage en mail fra os. Du kan kontakte os på lejremuseum@romu.dk frem til foredragets start kl. 19.

Museet åbner for fysiske fremmødte gæster 15 minutter før foredragets start. Billetter, der ikke er hentet fem minutter før, vil blive udbudt til anden side på aftenen.

Find billetter til events på ROMU`s museer i Roskilde, Frederiksund og Lejre. Læs mere om events, tilmeld dig og inviter dine venner med. Du kan se de kommende events herunder, eller besøg siden igen senere når der bliver tilføjet flere events.
Vil du se flere events?

Tilmeld dig her og modtag en række udvalgte events direkte i din indbakke