NEW YEAR CONCERT - PIERRE DØRGE & NEW JUNGLE ORCH FEAT. JOSEFINE CRONHOLM

30 dec 2019 kl. 20:00 - 22:15

Blågårds Pl. 6A, 2200 København

Gæster: Den svenske sangerinde Josefine Cronholm og multiinstrumentalisten Bent Clausen kendt fra Tom Waits musik                                                      

Josefine synger med en sjælden skønhed og magi, som udtrykker den nordiske folkesjæl. Med en shamanistisk urkraft fabulerer hun gådefuldt i sit eget univers, så vores sanser fortrylles & berøres dybt. Hun flyver med en lethed ind i junglemusikken.

En musikalsk rejse med fantasier af J.Cronholm, T.Andersson, I.Becker, P.Dørge, Per Nørgaard, Carl Nielsen, Duke Ellington samt musikernes insisterende improvisationer.

I mødet mellem orkestret og publikum opstår spontant en intens samhørighed, som får musikkens fortælling til at sprudle, så alle går hjem med fornyet energi og eftertænksomhed efter en musikalsk oplevelse udover det sædvanlige.

Dørges Jungle har ført jazztraditionen videre gennem et ellingtonsk jungle univers med alskens musik i bakspejlet. Deres fængende musikalske show bevæger sig i en sikker balance mellem humor og dyb alvor. Deres originalitet har gjort dem til det mest anerkendte og turnerende etno-jazz ensemble ude i den store verden, hvor de i 39 år har repræsenteret Danmark i Afrika, Australien, Asien, Nord- og Sydamerika og i Europa.

Siden 1980 har NJO spillet mere end 2500 koncerter i mere end 60 lande – fra Damascus i Syrien til Carnegie Hall i NYC, - for Præsident Nelson Mandela på National Theatre i Pretoria – for den japanske Kejser på Akasaka Palace i Tokyo – for Kofi Annan med alverdens FN-ambassadører på B.B.King i NYC – i Ungdomshuset - i børnehaver, koncerter i kirker og på togstationer mm. 

Lige fra første optræden er vi blevet inspiret af gæster, som har farvet vores musik. Vi har bl.a. arbejdet med jazzlegenderne Yusef Lateef, John Tchicai, Johnny Dyani, Horace Parlan, Harry Beckett, Hugo Rasmussensamt solister som Palle Mikkelborg, Hugh Masakela, James Blood Ulmer, Han Bennink, Olu Dara, Marilyn Mazur, Povl Dissing, Aviaja, Hanne Boel, Josefine Cronholm, Gitte Hænning,  og strubesangerinden Sainkho Namtchilak, forfatteren Ib Michael, kineseren Yu Jun (guzheng), Kontra Kvartetten, LIN Ensemble, DRs Pigekor, Ars Nova Copenhagen, Athelas Sinfonietta, den indiske fløjte mester Shashank Subramanyam, den Balinesiske ”Gamelan Semara Ratih”, den tuvenske gruppe Hun Huur Tur og harmonika virtuosen Lelo Nika.

Catarina Bosæus, korleder og organist 

udtaler efter en junglekoncert:

New Jungle Orchestra. 

Jeg kender ingen andre som dem. Intet mere levende og frit. 

Det er som en slags musikalsk ursuppe, hvor blæserriff svømmer rundt som barracudaer på jagt mellem baslinjer, vajende som søgræs. Der er trommeduellernes brænding, og klaverets og guitarens telepatiske pardans. 

Den fineste balance mellem planen og øjeblikkets fordring. Den lykkelige overraskelse i musikernes blikke, når noget nyt og uventet bare sker, og fører videre. 

Uhøjtidelighed, glæde ved hinanden, vilje til at nå os og komme os ved.

Kun ét ord: Tak. Tusindfold.

Politikens anmelder Chr. Munch-Hansen skrev: 

… de er et unikt kollektiv i dansk og international musik …

Stilen og udtrykket er fortsat et sammenrend af danske koraler, eksplosioner i hornsektion og rytmegruppe fra dybt swing til kollektiv free jazz, impressionistisk klaver- og keyboardspil, virrende afroblå guitar og en dadaistisk leg med sprog, titler og virkemidler.

Line-up:                           

Pierre Dørge                                       dirigent & guitar

Gunnar Halle                                      trompet

Jakob Mygind                                     sopr. & ten.sax

Anders Banke                                     klarinet, bass klarinet & ten.sax

Kenneth Agerholm                              trombone

Irene Becker                                       piano & synthesizer

Thommy Andersson                             kontrabas

Bent Clausen                                     alskens instrumenter & perkussion

Martin Andersen                                trommer