NJORD ÅBNINGSKONCERT // LYDEN AF ARKTIS

30 jan 2020 kl. 19:30 - 22:15

Den Sorte Diamant, 1221 København

Når NJORD Biennale åbner torsdag den 30. januar 2020 bliver det med ikke mindre end en audiovisuel polarekspedition, der byder på både rå naturkraft, kulturarv og dialoger med efterlivet.

På dansk grund opføres for første gang satserne Bare hvittBrefront og Minnemøter fra dette års composer-in-residence Lasse Thoresens højaktuelle orkesterværk LYDEN AF ARKTIS, der udforsker livet og skønheden i en vildmark, der er ved at forsvinde.

Nogle af jordens smukkeste og barske landskaber findes i polarregionerne, samtidig med at de er et af de tydeligste vidnesbyrd på klimaforandringer. LYDEN AF ARKTIS er inspireret af Thoresens egne rejser til Svalbard og Finnmark og udtrykker Thoresens møder med de sneklædte vidder.

I samarbejde med Arctic Philharmonic Sinfonietta, der ligeledes gæster Danmark for første gang opføres satsterne Bare hvittBrefront og Minnemøter fra LYDEN AF ARKTIS under direktion af Tim Weiss. Med udgangspunkt i de hvide vidder i Bare hvitt bevæger vi os fra land til kyst over kælvende gletsjere i Brefront og ind i samisk territorium i Minnemøter.

Det bliver et møde med ensomme fuglekald, eksploderende isfragmenter og en spirituelrejse ind i samernes riter, erindringer og sange – kaldet joiks ­– der besynger både sagnomspundne naturvæsner og vildmarkens barske realiteter.

Fra nordnorske erindringsglimt fortsætter aftenen i selskab med Eivind Buenes klassiske VIOLINKONCERT i dansk førsteopførelse en version for sinfonietta.

Erindringer og sjæleliv ligger også til grund for Buenes komposition. Som et dragende triptykon er Buenes VIOLINKONCERT inddelt i satserne Falling Angels, Sound Asleep og Among Voices of the Dead, der tilsammen danner et ekko af referencer.

Fragmenter fra Alban Bergs Violinkoncert fra 1935 fletter sig med Buenes originale harmonier, mens Bergs egen inspiration fra J.S. Bachs melodi til hymnen Es ist genug ligeledes er at spore.

I denne prisme opstår en forunderlig dialog med fortidens stemmer og atmosfærer, som stod hver en harmoni og tone i gæld til fortidens klassiske notationer og samtidig mærkværdigt løsrevet fra selvsamme.

Buenes VIOLINCONCERT er skrevet til den virtuose violinist Peter Herresthal, der også vil være at finde på solo violin denne aften.

https://njordbiennale.com //  #NJORD2020

Foto: Trym Ivar Bergsmo

***
NJORD 2020 – støttet af // Aage og Johanne Louis-Hansens Fond // A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal // Augustinus Fonden // KODA Kultur // William Demant Fonden // Wilhelm Hansen Fonden // Det Obelske Familiefond // Politiken Fonden // Beckett Fonden // Nordisk Kulturfond // Københavns Kommune // Nordea Fonden