Nordisk Journalistiklærerseminar 2018

26 sep 2018 kl. 15:00 - 28 sep 2018 kl. 13:00

Fuglsøcentret, Dragsmurvej 6, 8420 Knebel


Nordisk Journalistiklærerseminar 2018

Arrangørerne er i fuld gang, og du kan glæde dig! Vi har fundet en fantastisk location, og nedenfor ser du et foreløbigt program og en beskrivelse af de forskellige typer af sessions, der vil være på konferencen. Og nu er det, at vi har behov for dit bidrag. Har du et forskningsprojekt, så kom og præsentér i et research-panel. Har du et værktøj, som du synes fungerer virkelig godt i undervisningen, så kom og fortæl, hvad du gør på en spotlight-session. Og vil du bare læne dig tilbage og lytte og blive klogere, så er keynotes og input-sessioner noget for dig. Slutteligt vil der være hands-on sessioner, hvor det er os, som sidder på undervisnings-bænken og får lært at bruge et konkret journalistisk værktøj, eksempelvis kommer journalist i Danmarks Radio, Louise Dalsgaard og giver tips til, hvordan man researcher the Dark Net. Og når du bliver træt i hovedet kan du dykke ned i et hot tub med udsigt ud over det smukke landskab.

Følgende sessioner savner dit bidrag:

Spotlight: Alle opfordres til at byde ind, og arrangørerne sammensætter sessionen. Sessionerne lever, fordi DU deler DIN erfaring. Så hold dig ikke tilbage. Send en overskrift og en kort beskrivelse af dit indhold til louk@sdu.dk. Temaerne for Spotlight-sessionerne vil indeholde fem præsentationer á fem minutter og her er de tre temaer:

 • Intra- og entreprenørskab, media-management og innovation: Hvor er medierne på vej hen, og hvordan uddanner vi journalister til innovation og udvikling? Kan man lære et håndværk og udvikle det på samme tid? Hvad med forretningsmodeller, og hvordan tænker vi journaliststuderende ind i udviklingen af journalistikken, newsroom og det interaktive indhold?
 • Best Practise i undervisningen: Hvordan skaber du liv og variation i undervisningen? Quizzer, cue cards, bevægelse, morgensang, de studerende underviser hinanden eller bytter pladser? Kom og del et konkret værktøj eller forløb, andre kan inspireres af.
 • Nye digitale læringsformer. E-læring, flipped-classroom, gæsteundervisere på Skype, vejledning på Facetime, webinars, chatfora etc. Hvordan bruger du digitale værktøjer i din undervisning? Kom og del et konkret værktøj eller forløb, andre kan inspireres af. Stort eller småt.


Research: Tre forskere fra vores egne institutioner fremlægger nye resultater og igangværende forskning. Præsentationer af 10 minutter plus diskussion. Forskere opfordres til at byde ind, og arrangørerne sammensætter sessionen. Kom og del din viden. Der er også mulighed for at præsentere en poster til en poster session. Send en overskrift og en kort beskrivelse af dit indhold (maks en halv side) til jath@ruc.dk

OBS: Deadline på input til Spotlight og Research sessioner er den 15. juni 2018.


Onsdag den 26. September

Indkvartering fra kl 15
Møde i samarbejdskomitéen 16-18
Registrering og 2-retters middag for alle 18:30


Torsdag den 27. September

08:00 Morgenbuffet og registrering
09:00 Velkomst
09:15 Keynote 1:

Nic Newman, tidligere BBC journalist, nu forsker ved Reuters Institute Oxford. På baggrund af Reuters årlige digitale undersøgelser af mediebrug i hele Europa giver Nic Newman sit bud på fremtidens trends for medier, teknologi og journalistik.

10:15 Kaffe/te pause

10:30 Session 1:

 • Spotlight: Intra- og entreprenørskab. Hvordan uddanner vi journalister til innovation og udvikling?
 • Challenge: Samarbejde mellem uddannelse og mediebranche. Hvordan kan uddannelse og branche optimere samarbejdet til gavn for de studerende?
 • Input: Hvordan underviser vi i datajournalistik og hvor er vi på vej hen ?
 • Hands-on: Journalister på the Dark Net.

Research: Forskere fra vores egne institutioner præsenterer nye resultater og igangværende forskning

11:30 Session 2:

 • Spotlight: Nye digitale læringsformer. Hvordan bruger du digitale værktøjer i din undervisning?
 • Challenge: Editorial analytics. Hvad betyder overvågningen af journalistik og journalister, og hvordan klæder vi de studerende på til at agere professionelt i den virkelighed?
 • Input: Dialogbaseret journalistik og SoMe.
 • Research: Forskere fra vores egne institutioner præsenterer nye resultater og igangværende forskning

12:30 Frokost

13:30 Keynote 2:

Jack Werner, freelancer og forfatter, Sverige. Faktatjek og sortering af informationer i webalderen. Hvilke krav stiller de digitale research- og publikationsplatforme til journalisterne og journalistuddannelserne?

14:30 Kaffe/te pause

15:00 Session 3:

 • Spotlight: Best Practise i undervisningen. Hvordan skaber du liv og variation i undervisningen ?
 • Challenge: Hvad skal vi med virtual reality og immersive storytelling-begreberne i undervisningen ? Er det nye journalistiske fortælleformer eller døgnfluer ?
 • Input: Digital fortælling. Udfordringer og erfaringer. Hvad skal de kommende journalister lære ?
 • Research: Forskere fra vores egne institutioner præsenterer nye resultater og igangværende forskning

16:15 Lokale natur/kultur fortællinger fra naboen Karpenhøj Naturcenter med smagsprøver på lokale produkter og mulighed for vildmarksbad

19:00 Festmiddag og underholdning


Fredag den 28. September

08:00 Morgenbuffet og mulighed for at arrangere aktiviteter selv

10:00 Keynote 3:

Irene Costera Meijer, professor ved Vreije Universitet Amsterdam. Fra utallige undersøgelser af både nyhedsbrug og journalistisk praksis giver Irene Costera Meijer sit bud på, hvorfor det er vigtigt for journalister og journalistuddannelser at rette opmærksomheden mod kløft der findes mellem på den en side, hvad der betragtes som kvalitetsjournalistik og på den anden side mere populære former for journalistik.

11:00 Kaffe/te pause

11:15 Session 4:

 • Challenge: Kommentator journalistik: Skal vi lære de studerende at mene noget i klummer, ledere og blogs ?
 • Input: Hvordan skal journalistuddannelserne klæde de studerende på til at arbejde med den konstruktive journalistik. Bud fra direktør på Constructive Journalism Institute Ulrik Haagerup.
 • Research: Forskere fra vores egne institutioner præsenterer nye resultater og igangværende forskning

12:15 Session 5:

 • Challenge: Fagenes fremtid: Hvordan uddanner vi til det ukendte ?
 • Challenge: Journalistuddannelser på master- og kandidatniveau giver en række udfordringer i forhold til at dosere og kombinere teori og praksis. Hvordan kan man f.eks. indarbejde journalistisk praksis i det afsluttende speciale, uden at det bliver et appendiks?
 • Research: Forskere fra vores egne institutioner præsenterer nye resultater og igangværende forskning

13:00 Farvel og Frokost


Typer af sessioner:

Sessions har form af keynote, research, input, spotlight, challenge, og hands-on. Her følger en forklaring på de forskellige typer sessions og en opfordring til at byde ind, hvis du vil på.

Keynote: Prominente gæster udefra præsenterer ny viden og skitserer udfordringer for branchen og uddannelserne. Præsentation plus spørgsmål. Keynotes foregår på engelsk. 60 minutter

Research: Tre forskere fra vores egne institutioner fremlægger nye resultater og igangværende forskning. Præsentationer á 10 min plus diskussion. Varighed 45 minutter.
Forskere opfordres til at byde ind, og arrangørerne sammensætter sessionen. Kom og del din viden. Send en overskrift og en kort beskrivelse af dit indhold (maks en halv side) til jath@ruc.dk

Spotlight: Vi deler erfaringer og inspirerer hinanden. Best practice fra egen undervisning på de nordiske institutioner: 5-6 præsentationer af 5 min. med 5 slides. Herefter diskussion. Varighed 45 min.
Alle opfordres til at byde ind, og arrangørerne sammensætter sessionen. Sessionerne lever, fordi DU deler DIN erfaring. Så hold dig ikke tilbage. Send en overskrift og en kort beskrivelse af dit indhold til louk@sdu.dk.

Challenge: Her tager vi fat på de udfordringer journalistuddannelserne står med. Diskussion og oplæg ved et panel med deltagere fra mediebranchen og uddannelserne. Varighed 45 minutter

Input: Få ny viden om journalistik, mediebranchen og den seneste udvikling. Oplægsholdere fra branchen og uddannelserne. Varighed 45 minutter

Hands-on: Her bliver du sammen med en journalist klogere på et konkret værktøj eller flere konkrete værktøjer, og du får fingrene i værktøjerne. 45 minutter - medbring din egen computer


Video og Streaming

Keynotes og udvalgte sessioner optages på video og streames.


Tilmelding senest 15. juni 2018.

Ved flere end 90 deltagere må der deles værelse. Der er desuden mulighed for at overnatte i shelters.


Hvis der skal fremsendes faktura, så send deltagerliste med navne og email addresser og data til en faktura til imu@dmjx.dksenest 15. Juni 2018.


Billet

DKK 1.000,00 + DKK 69,00 gebyr