Orangevinsmagning - Det nye sorte

Orangevinsmagning - Det nye sorte

Billetter fra DKK 250,00

Sted

Dato

29 apr 2023 kl. 13:00 - 15:00

Beskrivelse

Orange vin - Det nye sorte
4 på stribe + 1 lille ret
Kommenteret af Jan Christensen

Orangevin er de senere år ved at få et ægte gennembrud på vinscenen og med god grund. Det er en enestående måde at lave vin på, og disse vine kan noget til bestemte retter, hvor ingen andre vine kan være med.

Er du nysgerrig på denne nye variant, så velkommen i klubben.


 
'Der er sikkert nogle mennesker der har kløet sig lidt i håret når en fuldskægget sommelier fra en af byens såkaldte hipsterrestauranter tilbyder deres kunder orangevin. Hvis man ikke har stiftet bekendtskab med begrebet før, tænker man måske at der er tale om en grumset smoothie af en slags, men nej.
Det drejer sig om en helt ny korridor i vinlandskabet der i de senere år er vokset frem. Der var forkynderne fra naturvinsbevægelsens følsomme hænder der førte an i dette fænomen. Hvis man går lidt tilbage i tiden, var alle vine i virkeligheden orange, men det er en anden snak.
Selve fænomenet følger lidt samme logik som den man bruger, når man siger at alle vitaminerne og halvdelen af smagen sidder i skrællen på grøntsagerne. Så hvorfor skrælle dem, når alt det gode nu en gang sidder der?

Hvis samme logik følges når der laves hvidvin, bliver resultatet orange, for det farveløse (Det hvide) i en hvidvin opstår netop fordi der ikke er kontakt med selve frugten og skindet.
Helt overordnet er definition på orangevin nemlig det, at skallerne ligger og bliver opblødt i juicen (Maceration) på samme måde som man kender det fra rødvin der laves af blå druer. I det orange univers sker det samme, bare med grønne druer, der trods den grønne farve også har en smule rødt og brunt pigment siddende i skallerne, der på denne måde bliver overført til vinen. En del af den brune farve kan også komme fra oxidering af frugten, på samme måde som enhver kender det fra det brune der trækker hen over æblestykker når de ligger et lille stykke tid på tallerkenen. Begge dele giver en markant smag til vinen.
 
Nu kan man jo skrive side op og side ned omkring produktionsprocesser når man laver orangevin, men det vigtigste er jo i virkeligheden hvordan de smager. 
Det første man tænker over vil nok være, at det er en hel anden type vin, end noget man før har smagt. Vinen er ikke sprød og frisk som en almindelig hvidvin, og der kan godt være noget bedaget over oplevelsen, første gang man stikker næsen i glasset. Til gengæld kan vinen byde på en lang række andre kvaliteter. Farven er selvfølgelig en orange der kan være mere eller mindre intens i udtrykket. I næsen får man ofte noget moden pære, kvæde, jackfruit, friske hasselnødder og sågar enebær, og tit også noget floralt. I munden har vinen en tørrende virkning fra garvesyre, masser af fylde, og der bliver tilføjet indtryk af tørret frugt og meget moden grapefrugt. Orange vine vil som regel have en noget længere efterklang i munden end almindelig hvidvin. Der er selvfølgelig mange varianter, fra det næsten stramme til det meget oxiderede, men alle byder på en anderledes og ofte spændende oplevelse, der skal prøves hvis man er vinentusiast. For nogen bliver en kærlighedsaffære med orangevin lige frem til et forhold til den eneste ene.
Derfor håber vi at du har tid til at komme forbi i dag eller en af de kommende dage og smage på nogle meget smukke eksempler.
Optimalt set kunne du komme forbi lørdag klokken 12 hvor jeg gennemfører en kommenteret smagning af 3 af disse vine. Der vil være masser af tid til spørgsmål under smagningen.

Lokation

Frederiksberg Vinhandel, Frederiksberg Allé 25, 1820 Frederiksberg

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .