Orglets kraft

23 feb 2018 kl. 19:00 - 22:00

Lindevang Kirke, Hattensens Alle 12, 2000 Frederiksberg


Få instrumenter gemmer på så meget fascinationskraft som orgler. Så meget historie, så meget ekvilibrisme, så meget instrumentbyggeri, så meget pathos, så buldrende kraft. Og få instrumenter fungerer – uanset om vi tror, og hvad vi tror på - i så høj grad som underlægningsmusik til livets store øjeblikke som orgler.

Orglets anatomi bygger på luft. Repertoiret tager fra tidlige tider udgangspunkt i vokalmusikken, og orglet trækker vejret med os i de store livsdefinerende øjeblikke; dåb, konfirmation, vielse, begravelse. Med sin placering oppe bagved illuderer det "himlens musik", men kan i dag ofte opleves fjernt og hengemt - man kan jo ikke "se" musikken! Hvis vi tilmed har en klump i halsen og er lidt bevægede over øjeblikkets højtidelighed, kan det være svært at slippe stemmen fri og opleve al den sanselighed, ånd og samklang orglet egentlig er skabt til at vække.

Det samles vi denne fredag aften for at gøre noget ved.

Vi har derfor skabt et arrangement, hvor orglet får lov at være omdrejningspunktet for en række vidt forskellige musikoplevelser. Dels udforsker vi orglet som instrument. Et kolossalt organ med dets åndedræt, dets store register, dets mange klange. Dels udforsker vi, hvordan forskellige typer musik klinger, når organisten Lars Nielsen Sardemann puster liv i de mange piber. Undervejs kommer vi både i nærkontakt med orglet og får mulighed for at nyde klangfeltet og overtonerne nede i kirkerummet.

Når vi skal opleve orglet med både krop og sjæl, skal vi selv synge med. Kirkerummet er smukt dimensioneret til sang, men det er først når vi virkelig synger til rummet at vi oplever effekten og mærker hvad det giver tilbage. Derfor sørger Helle Solvang, der er initiativtager til Syngesalonen for at varme stemmerne ordentligt op så selv dem, der ellers bare kvækker lærer at give slip – og så dem, der ellers plejer at være lidt alene om at synge igennem får mulighed for at nyde samklangen mellem stemmerne, rummet og orglet. Gennem Helles instruktion får vi hver især en teknik med os, som vil gøre en forskel også næste gang vi sidder i et kirkerum og nogle af de skønne overtoner bare venter på at blive sat i svingninger.

I spændingsfeltet mellem orgel, rum og sang håber vi at finde modet til at åbne krop og stemme, så vi virkelig oplever at blive løftet af hinanden og af orglet!

Håbet er, at vi ikke alene får en magisk aften sammen omkring orglet – men også, at vi får trænet vores ører og stemmer, så vi fremover kan glæde os endnu mere over orglets brus slippe stemmerne fri, når lejligheden byder sig.

Aftenens undervisere er:

Lars Nielsen Sardemann tryller ved tangenterne. Lars er organist i Lindevang Kirke på Frederiksberg, der er udvalgt af biskopperne som en eksperimentkirke, der udvikler og afprøver nye bud på højmessens ordlyd, toner og ritualer. Så ikke alene kender Lars sit orgel ud og ind efter det for nylig har været gennem en restaurering, hvor han virkelig har haft mulighed for at lære hver enkelt lille detalje at kende, han komponerer også selv nye toner til orglet – og holder i det hele taget af spille mange forskellige slags musik på orglet. Så denne aften får vi både lov til at opleve orglet på nærmeste hold – og mulighed for at spidse ørerne og lade tankerne flyde, mens vi lytter til forskellige musikeksempler, Lars spiller for at udfolde orglets kolossale register på forskellig vis.

Helle Solvang spreder sangglæde. Fra februar 2018 er hun vært i et nyt program på DR P2, der hedder ”Vis mig din sang, skat” om stemmen, sangene og fællesskabet. Hun er desuden initiativtager til Syngesalonen, som er åben en gang om måneden. Her synger alle, der har lyst. Alle! For Helle er eminent til at få det bedste frem i alle stemmer. Syngesalonerne er både sjove for de rutinerede, der nyder at improvisere og harmonisere frit – og for dem, der ønsker at synge mere, men længe, måske altid, har ladet deres stemmer hæmme. Gennem syngesalonerne udforsker Helle mange forskellige genrer, smager på poesien og træner udenadslære for at lære sangene at kende ”by heart”.

Hvornår: Fredag den 23. februar fra 19 til 22.

Hvor: Lindevang Kirke, Hattesens Alle 12, 2000 Frederiksberg. www.lindevangkirke.dk/

Pris: 100 kroner. Vi byder på vin, kaffe, te og isvand, men sørg for at have spist aftensmad hjemmefra.

Billet

Salg lukket