Peters Tårer med Musica Ficta og Bo Holten

14 mar 2020 kl. 16:00 - 17:15

Aarhus Domkirke, Store Torv, 8000 Aarhus

Musica Ficta og Bo Holten præsenterer et af de mest ejendommelige og inderlige mesterværker, som den europæiske senrenæssance kan tilbyde.

Lassus’ tonesætninger af ”Petri tårer” om Peters anger over tre gange at have forrådt Jesus, viser komponisten fra den mest mystiske, ydmyge, men samtidig farverige og originale side. Det var i de sidste leveår at Lassus helligede sig kompositionen af 21 syv-stemmige madrigaler, hvoraf de 20 første er tonesætninger af Luigi Tansillos ”Lagrime di San Pietro”. Madrigaler var som udgangspunkt verdslige kompositioner til ofte meget verdslige tekster, som på dette tidspunkt var en af de hotteste musikalske udtryksformer. Madrigalernes popularitet uden for kirken bevirkede at stilen også fandt vej til en religiøs brug unde betegnelsen ”madrigale spirituale” (åndelige madrigaler).

De åndelige madrigaler blev et af modreformationens redskaber til at genvinde momentum i midten af 1500-tallets religiøse spaltning. Madrigalerne blev med deres verdslige tonesprog – nu med religiøse tekster – et nyt og mere almentilgængeligt supplement til katolicismens stramme liturgi. Lassus er en af de største eksponenter for denne dramatiske kompositionsstil, som med farverigt tonesprog ikke kun formidler, men iscenesætter evangeliets - og i dette tilfælde også samtidige poeters - tekster. Ved årets påskekoncerter vil vi give publikum oplevelsen af netop hvor dramatisk og nærværende denne periodes religiøse musik kan være.