Rachmaninovs Vesper i Marmorkirken

06 okt 2019 kl. 16:00 - 17:00

Marmorkirken, Frederiksgade 4, 1265 København

Rachmaninovs Vesper

Sergei Rachmaninovs Vesper, skrevet i 1915, er et stykke vokalmusik i særklasse. Værket består af 15 a cappella-korsatser, med en altsolist og tenorsolist i enkelte satser.

Værket har længe været fast på repertoiret hos Copenhagen Oratorio Choir. Koret, under ledelse af Torsten Mariegaard, har opført værket mere end 25 gange og indspillet det på cd i år 2000.

Altsolo ved denne opførelse i Marmorkirken er Ulla Kudsk Jensen.

Om værket

I den russisk ortodokse kirke er der tradition for at samle aftenmessen lørdag aften og morgenmessen søndag morgen til én lang messe lørdag aften og nat – en Vesper.

Denne består af flere forskellige led, eksempelvis meditation, taksigelse og lovprisning. Helt tilbage fra middelalderen har bestemte salmer været tilknyttet disse led og været en vigtig del af messen. Det er fra dette repertoire, at Rachmaninov har fundet tekster og inspiration og har samlet det til en times kormusik i sin Vesper.

Musikken i en aftenmesse er ofte af en rolig og mediterende karakter, der er med til at understrege den stille stemning i en svagt oplyst kirke. I modsætning hertil står morgenmessens hyldestmusik til den nye dags solskin. Derfor indeholder den ortodokse vesper begge typer musik – først en aftenafdeling og siden en morgenafdeling – og således en stor rigdom på kontrast.

Læs mere på https://cochoir.dk/koncerter/v...