eventet sluttede

SMK Akademi: Dansk kunst mellem to verdenskrige

DKK 485,00 - DKK 595,00

Sted

Dato

20 feb 2020 kl. 11:15 - 26 mar 2020 kl. 12:30

Beskrivelse

Om SMK Akademi

SMK Akademiet er en forelæsningsrække til dig, der gerne vil fordybe dig i de vigtigste fortællinger i kunsten. Dette forår fortsætter vi turen op gennem den danske kunsthistorie.

I denne sæson af SMK akademiet fokuserer vi på dansk kunst i mellemkrigstiden. I 1920’erne og 1930’erne skete en øget demokratisering af det danske samfund, og med gennemførelsen af sociale reformer, blev grunden lagt til den moderne velfærdsstat. Kunsten tager også flere nye drejninger. Nogle kunstnere begynder at orientere sig mod et klassisk formsprog, mens andre arbejder videre med et ekspressivt og et tiltagende abstrakt udtryk. Foredragene vil blandt andet berøre kunstnere som Astrid Holm, Jens Søndergaard, Oluf Høst og Astrid Noack. 

På fem torsdage i foråret 2020 dykker vi endnu længere ned i en af de mest spændende perioder i dansk malerkunst i fem dybdegående foredrag. Læn dig tilbage i SMK's nybyggede auditorie og bliv fortrolig med den danske kunsthistorie mellem to verdenskrige.

Priserne er inklusiv entré til museet.

Topfoto: Jens Søndergaard, Både ved Agger, 1925.


Hvilke forelæsninger kan du opleve? 

Torsdag 20. februar kl. 11.15-12.30
Intro – 1920’erne i dansk kunst v/ Karen Westphal Eriksen, projektforsker, SMK

I 1920’erne skete en øget demokratisering af det danske samfund, og med gennemførelsen af sociale reformer, blev grunden lagt til den moderne velfærdsstat. Kunsten tager også flere nye drejninger. Nogle kunstnere begynder at orientere sig mod et klassisk formsprog, mens andre arbejder videre med et ekspressivt og et tiltagende abstrakt udtryk.

Karen Westphal Eriksen, projektforsker på SMK, introducerer 1290’erne i dansk kunst.

Torsdag 27. februar kl. 11.15-12.30
Astrid Holm og co. v/ Hanne Abildgaard, kunsthistoriker
Hvem var 1910’ernes og 1920’ernes kvindelige kunstnere, og hvilke kunstneriske visioner havde de? Vi dykker ned i fortællingen om det kunstnerliv, som Astrid Holm og hendes kvindelige kunstnerkammerater levede. Hvordan vilkårene på kunstuddannelsen var, de strukturelle og kunstpolitiske forhold og de strategiske manøvrer, Holm og hendes kolleger måtte gøre for at få fodfæste på kunstscenen. I denne kontekst bliver det tydeligt, hvordan de forsøgte at finde veje og muligheder i et miljø og en tid med mange forhindringer.

Hanne Abildgaard, forfatter til bogen ”Astrid Holm og co.”  fortæller om hidtil underbelyste forhold i datidens kunstliv.


Torsdag 5. marts kl. 11.15-12.30
Astrid Noack v/ Charlotte Præstegaard Schwartz, kunsthistoriker, SMK
Som billedhugger var Astrid Noack inspireret af den franske tradition, gennem sin lærer på Maison Watteau, Charles Despiau, som er karakteriseret ved nøjsomhed og knaphed i midlerne og med forbillede i den arkaiske skulptur. Figurerne står i rummet og med små bevægelser skabes forskydninger, der giver skulpturen liv. Skulpturerne er bygget op indefra, hvorfra forskydningerne forplantes ud mod overfladen og videre ud i rummet. Noack er enestående, idet hun ikke i mærkbar grad, lod sig påvirke af tidens strømninger, men derimod skabte sit eget udtryk.

Charlotte Præstegaard Schwartz, kunsthistoriker på SMK, fortæller om en af det tyvende årshundredes mest betydningsfulde kunstnere.

Torsdag 19. marts kl. 11.15-12.30
Jens Søndergaard v/ Jytte Nielsen, museumsleder, Heltborg Museum
Jens Søndergaard var en anerkendt kunstner i sin samtid, og fik sit gennembrud tidligt i karrieren. Søndergaard blev optaget på kunstakademiet, men stoppede allerede efter få måneder. Han ville være fri af de forskellige discipliners begrænsninger, og kunne desuden heller ikke forene sig med miljøet på skolen. Stilen var ekspressionistisk, men Søndergaard havde sit eget udtryk, som gør ham til en væsentlig skikkelse i dansk modernistisk kunsthistorie.

Oplev Jytte Nielsen, når hun beretter om Jens Søndergaards kunstneriske liv.

Torsdag 26. marts kl. 11.15-12.30
Bornholmermalerne v/ Mathilde Renberg, museumsinspektør, Bornholms Kunstmuseum
I begyndelsen af 1900-tallet dannedes en såkaldt ” Bornholmerskole”. Skolens malere talte blandt andet Karl Isakson, Edward Weie, Olaf Rude, Kræsten Iversen og Niels Lergaard, der, med stor inspiration fra nogle af datidens store franske mestre, malede gengivelser af landskabet på både Bornholm og Christiansø med fokus på farveeksperimenter – noget der siden har præget både den danske landskabstradition, men også den generelle danske kunst fremadrettet.

Mathilde Renberg dykker ned i Bornholmerskolen, der ikke var karakteriseret af et ensartet kunstnerisk udtryk, men i stedet af det fællesskab og venskab, der opstod mellem nogle af eleverne på Kristian Zahrtmanns malerskole.


  Arrangør

  Lokation

  SMK – Statens Museum for Kunst SMK – Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København

  FAQ

  • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

   Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

   De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

   Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

  • Hvor finder jeg linket til et online event?

   På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

  • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

   Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .