SMK Perspektiv... Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer

24 sep 2019 kl. 14:00 - 08 okt 2019 kl. 14:45

SMK – Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København

Tag med på tre omvisninger i efterårets store særudstilling på SMK, og kom tættere på guldalderen end nogensinde før!

SMK Perspektiv… Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer er en række omvisninger for dig, der gerne vil fordybe dig i efterårets store særudstilling på SMK. På tre tirsdage eller tre lørdage kan du komme helt tæt på guldalderens kunst sammen med omviser og kunsthistoriker, Mette Møller Jørgensen.

I de tre omvisninger indstiller hun linsen og giver tre perspektiver på guldalderen.

24. september: Hvorfor er dansk Guldalder stadig interessant?
Dansk Guldalder –Verdenskunst mellem to katastrofer er den største præsentation af guldalderen på dansk grund nogensinde. Udstillingen er først vist i Stockholm på Nationalmuseum og skal videre til Petit Palais i Paris. Men hvorfor er dansk Guldalder ”verdenskunst”, og hvorfor er den stadig interessant? 

I denne første omvisning introducerer vi til udstillingen, kunsten og den nyeste forskning om dansk guldalder.

1. oktober: En ny idé om Danmark i Guldalderkunsten
I 1800-tallet forandrer samfundet sig drastisk: krig, nationalisme og demokrati er nøgleord.  Vi ser nærmere på, hvordan en ny idé om Danmark og en dansk nation tager form, og hvordan kunsten spiller en stor rolle i dette projekt. Vi ser blandt andet på nationale symboler i guldalderkunsten, og på, hvordan man begynder at male ”de andre” og ”det ikke-danske”. 

8. oktober: Kunstner i Guldalderen – mand, kvinde, berømmet, kendt eller glemt
Forskere på SMK har valgt at forsøge at udvide perioden ”dansk guldalder” med 14 år – fra 1850-1864. Blandt andet for at inkludere og anerkende flere kunstnere i tiden. I denne omvisning kigger vi på netop dette: Hvem kom igennem nåleøjet som kunstner i perioden? Hvad kunne netop de? Og hvem bliver anerkendt, udstillet og solgt i dag? 

Vi undersøger, hvad det ville sige at være kvinde, mand, berømmet, kendt og glemt i den danske guldalder dengang og i dag. 

Godt at vide
Omvisningerne finder sted tre tirsdage i træk kl. 14.00-14.45.

Vi mødes ved Mødestedet i Skulpturgaden.

Gratis ledsager-fordelen gælder kun regulær entré og er undtaget særlige arrangementer som dette.

Flere oplevelser?
I anledning af efterårets store hovedudstilling Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer inviterer vi til omvisninger, koncerter og meget mere. 

Se hele programmet

Topfoto: Wilhelm Martstrand, Portræt af Otto Marstrands to døtre og deres vestindiske barnepige, Justina, i Frederiksberg Have, 1857