Sommerkursus 2018 - Babettes gæstebud

02 jul 2018 kl. 10:00 - 04 jul 2018 kl. 15:00

Rungsted Strandvej 111, Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst

Temaet for dette års sommerkursus er Karen Blixens fortælling "Babettes gæstebud" og den dramatiske pariserkommune. Kurset vil inddrage Karen Blixen Museets to særudstillinger "Babette - Paris 1871" og udstillingen "Karen Blixens gæstebud."

Foredragsholdere er: Ivan Z. Sørensen, Tone Selboe, Tom Buk-Swienty og Joen Bille. Billetter er inkl. forplejning (morgenkaffe, frokost og kaffe og kage sidst på dagen).

Kurset ledes af museumsdirektør Catherine Lefebvre og museumsinspektør Anne Sofie Tiedemann Dal.

Program:

BABETTES GÆSTEBUD

”Der går gennem verden et langt skrig fra kunstnerens hjerte:

Giv mig lov, giv mig lejlighed til at yde mit ypperste.”

Karen Blixen, ”Babettes Gæstebud”

I tre dage sætter vi fokus på Blixens fortælling ”Babettes Gæstebud” fra Skæbne-Anekdoter, som Karen Blixen Museet denne sommer viser tre forskellige særudstillinger om.

Kursusledere: Museumsdirektør Catherine Lefebvre & museumsinspektør Anne Sofie Tiedemann Dal

Gæsteforelæsere:

Joen Bille, Tone Selboe, Ivan Z. Sørensen og Tom Buk-Swienty.

Endvidere Annemarie Brogaard Clausen, John Christensen og Sven Wichmann

Kurset afholdes på Karen Blixen Museet, Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst. Tlf. 45 57 10 57 www.blixen.dk

Den 2.-4. juli 2018 hver dag fra kl. 10:00 til ca. 15 - 15:30. Pris 1.400 kr. (+gebyr) inkl. frokost, kaffe og kage hver dag

https://billetto.dk/da/e/sommerkursus-2018-babettes-gaestebud-billetter-276346

PROGRAM

Mandag den 2. juli

Velkomst og introduktion ved Catherine Lefebvre og Anne Sofie Tiedemann Dal

Formiddag: Skuespiller Joen Bille læser Babettes Gæstebud.

Den franske kok Madame Babette Hersant flygter i 1871 fra den franske borgerkrig, pariserkommunen, til den norske by Berlevaag. Her tilbringer hun 14 år i huset hos to præstedøtre, hvor hun laver klipfisk og øllebrød, indtil hun vinder 10.000 kr. i det franske lotteri. Gevinsten bruger hun til at tilberede et fransk festmåltid. Måltidet opløser i al sin sanselighed alle stridigheder i det lille religiøse samfund, og gæsterne beskriver det som: ”at gud i kunstens skikkelse har rørt ved deres hjerter.”

Professor Tone Selboe analyser Karen Blixens Babette Gæstebud

I denne forelæsning om "Babettes Gæstebud" vil vi se nærmere på, hvordan Blixen etablerer et historisk og geografisk rum, som strækker sig fra Paris i syd til Berlevaag i nord. Babette-skikkelsen vil selvfølgelig stå centralt, men også søstrene, Papin og Löwenhielms rolle vil være vigtige i diskussionen. Centrale stikord kan være: revolution-religion, kærlighed-pligt og kunst-liv."

Vi afslutter dagen af med en omvisning hvor vi på to hold enten ser særudstillingen BABETTE-Paris 1871 ved kurator på udstillingen Annemari Brogaard Clausen eller udstillingen BLIXENS GÆSTEBUD, som vises i det originale køkken. Omviseren på denne særudstilling John Christensen, som har kurateret denne udstilling.

Tirsdag den 3. juli

Lektor og forfatter Ivan Z. Sørensen: Heloise og Babette

Heloise og Babette. De to kvinder fra tiden omkring Pariserkommunen repræsenterer den stolthed og værdighed, der er karakteristisk for Karen Blixens heltinder. Vi ser på Blixens særegne fortælleteknik, inkl. brug af og allusioner til verdenskunst og -litteratur, ikke mindst Bibelen; og vi indkredser Blixens skæbneopfattelse og hendes humoristiske livsanskuelse. – Til diskussion: Hvad er det, der sker, når litteratur bliver til film? Analyse og diskussion af Gabriel Axels film Babettes gæstebud og hans planer om en Heloïse-film.

Vi afslutter dagen af med en omvisning hvor vi på to hold enten ser særudstillingen BABETTE-Paris 1871 ved kurator på udstillingen Annemari Brogaard Clausen eller udstillingen BLIXENS GÆSTEBUD, som vises i det originale køkken. Omviseren på denne særudstilling John Christensen, som har kurateret denne udstilling.

Onsdag den 4. juli

Historiker og forfatter Tom Buk-Swienty med fokus på Wilhelm Dinesens oplevelser af Pariserkommunen

Om formiddagen vil Tom Buk-Swienty fortæller om Karen Blixens fars, Wilhelm Dinesens forunderlige, eventyrlige, dramatiske og også tragiske liv. I sit oplæg tegner Tom Buk Swienty en biografisk skitse af manden, der i sin samtid var kendt som Kaptajn Dinesen. Særligt vil Tom Buk-Swienty dog fokusere på hans oplevelser under Pariserkommunen og belyse, hvordan de traumatiske begivenheder påvirkede ham og var med til at forme hans livsbane. I sit foredrag vil Tom Buk Swienty også se nærmere på Kaptajn Dinesens bog om Pariserkommunen, der i dag regnes for en klassiker blandt bøger om dette mørke kapitel i fransk historie.

Catherine Lefebvre vil efter frokost give en idéhistorisk gennemgang af emnet. Efterfølgende runder Anne Sofie Tiedemann Dal af på kurset, hvor vi i fællesskab evaluerer, samler op på spørgsmål og kommer med ideer til næste års kursus.

Produktionstegner Sven Wickmann fortæller om skitser til Babettes Gæstebud

Produktionsdesigner Sven Wichmans vil fortælle om arbejdet med sine skitser til filmen Babettes gæstebud som også kan oplevesi den lille udstilling Skjulte scener fra Babettes gæstebud. Den oscarvindende film Babettes gæstebud fra 1987 instrueret af Gabriel Axel blev filmet i en øde egn af Nordjylland. Sven Wichman tegnede de lavmælte huse og de sagtmodige interiører til filmen. Sven Wichman tog kontakt til Karen Blixen Museet efter åbningen af særudstillingen ”BABETTE – Paris 1871.” Sammen med Gabriel Axel havde han drømt om at filme Babette på barrikaderne. Projektet blev grundet manglende økonomiske midler aldrig realiseret.

Babette var ikke blot flygtet fra Paris, hun havde kæmpet på barrikaderne, så hendes strømpefødder dryppede af blod. En kampånd hun bærer med sig igennem fortællingen, og som nu kan ses i den lille udstilling Skjulte scener fra Babettes gæstebud.

Vi runder kurset af med et lille glas bobler og ønsker hinanden en god sommer!

En del af kurset er støttet af Statens Kunstfond

Standard

Salg lukket