Søndagsskolen om LANGSOMHED

03 mar 2019 kl. 10:00 - 16:00

ENIGMA - museum for post, tele & kommunikation, Øster Allé 1, 2100 København


Hvordan kan vi skabe plads til eftertænksomhed, rodfæste og omhu i en tid præget af acceleration?

Søndagsskolen om LANGSOMHED er den anden i en serie af 3 søndagsskoler, hvor Samtidens Akademi og Enigma - Museum for post, tele og kommunikation, bringer underlyste kommunikationskvaliteter frem i lyset. De to andre handler om ANSVARLIGHED (3. februar) og VÆSENTLIGHED (7. april). Man kan enten vælge at deltage i en enkelt søndagsskole eller melde sig til alle tre som en samlet serie. 

En søndagsskole på Samtidens Akademi belyser ét emne gennem en prisme af inspirationsoplæg, værksteder og samtalesaloner. Det er intense dage, der på en gang er lærerige, sanselige og hyggelige at deltage i - både, hvis man dukker op alene eller hvis man har lyst til at være sammen med familien om noget nyt på tværs af alle generationer.  

Denne søndags temaekspert er Gertrude Kiel:
Børnebogsforfatteren Gertrude Kiel har livet igennem udforsket tid som fænomen. Blandt meget andet i bogen Tidsjagten. Både i sit forfattervirke og i sin egen hverdag, er hun meget optaget af at dyrke langsomhedens kvaliteter. Hun udforsker, hvordan roen kan fungere som kreativ drivkraft i stedet for altid at jagte adrenalinkick i den næste deadline. Hun undersøger om langsomheden i vores højhastighedssamfund kan bruges til noget andet – andet end på yogamåtten. Og hun arbejder med at skabe en hverdag, hvor der er tid og plads til magi. I sine undersøgelser har Gertrude Kiel blandt andet opdaget, at langsomhed ikke kun er essentielt i forhold til kreativitet og bæredygtighed, men også paradoksalt nok kan bidrage til et mere effektivt arbejdsliv.
Så denne søndagsskole handler om at skabe plads til at dvæle og genfinde værdien i langsomheden.

Fra Enigma møder vi Arne Noack og Mads Danker Danielsen:
Arne Noack fra Enigma holder oplæg om breve, brevskrivning og de ”nervøse sammenbrud”, der gennem tiderne er opstået i kølvandet på telegrafens og internettets pludselige udbredelse. Hvad kan vi lære af det i dag?

Mads Danker Danielsen, Enigmas digitale børneekspert og leder af Enigmas læringslab, sikrer, at det det bliver en spændende og lærerig dag for de børn, der deltager. Samtidig fungerer han som søndagsskolens ”digitale Emma Gad”, der lærer os alle sammen – unge som gamle – om takt og tone, digital dannelse og kritisk bevidsthed.

Dagens værtinde er Nadja Pass:
Nadja Pass, rektor for Samtidens Akademi, binder dagens mange elementer sammen og er værtinde for samtalesalonerne undervejs. Med udgangspunkt i sin egen hverdag fortæller hun desuden, hvordan langsomheden skaber grundlag for kreative processer og plads til hverdagsfortryllelser.

Baggrund: 

De seneste år har mediebilledet forandret sig så hastigt, at de færreste har nået at fatte og forankre, hvad der er foregået, før vi har fået travlt med at forholde os til nye opgraderinger, teknologiske løsninger og platforme.

Mange af de nye muligheder har fyldt os med håb om fornyet demokratisk engagement, nye former for fællesskaber og deleøkonomier. De har skabt plads til, at langt flere forskellige stemmer kunne blande sig i debatten og fortælle historier, der ikke plejede at få spalteplads. Og de har skabt helt nye muligheder for fleksible arbejdsliv og verdensomspændende venskaber.

Men selv de mest forandringsparate af os bliver efterhånden lidt forpustede. Noget er gået over gevind. De spirende håb for demokratiet drukner alt for ofte i fake news og mange vigtige stemmer tier i frygt for shitstorms. Uanset hvor meget man glæder sig over, at alle har fået en stemme, kan man ind i mellem undre sig over, at vi ikke bruger vores stemmer til at sige noget mere vedkommende og væsentligt. Den nyvundne fleksibilitet i arbejdslivet har for mange blot udviklet sig til fuldstændig flydende – og dermed stressende – grænser mellem arbejdsliv og fritid. Vi har vænnet os til at udkomme så meget og så ofte, at vi producerer – og deler – konstant uden at sætte varige aftryk. Og vi følger nu så tæt med i, hvad perifere bekendtskaber foretager sig på den anden side af kloden, at vi nogle gange glemmer at være nærværende med dem, der befinder sig lige omkring os.

Og værst af alt – selvom man opdager faldgruberne i tide, er de næsten umulige at styre udenom, når udviklingen buldrer ufortrødent videre. Hvis man ikke vil hægtes af, sakke bagud, lyde forstokket eller føle sig som en dinosaurus, kan man være nødsaget til at følge meget mere med, end man har lyst til. Og man kommer nemt til at føle sig meget lille, modløs og magtesløs midt i den rivende udvikling.

Men nu er det ikke alene tid til eftertænksomhed. Nu er tid til, at vi hver især undersøger, hvordan vi gennem vores egen praksis kan påvirke udviklingen i den bedst mulige retning. 

Derfor har Samtidens Akademi og Enigma – Museum for Post, Tele og Kommunikation – sammensat tre søndagsskoler, der belyser nogle underbelyste kommunikationskvaliteter. Nemlig ansvarlighed, langsomhed og væsentlighed.

Alle tre søndagsskoler er karakteriseret ved, at:

- Programmet mixer inspirationsoplæg, der sætter temaet ind i et større historisk og samfundsmæssigt perspektiv med samtalesaloner, der skærper deltagernes fornemmelse for deres egne vaner og øvelser, der træner de praktiske aspekter af søndagens tema. Grundlæggende viden og erfaring, der er vigtig at have med sig uanset, hvilken platform eller kanal, der lige nu er mest i vælten.

- Nadja Pass, rektor for Samtidens Akademi, er værtinde for søndagsskolen og samtalesalonerne i løbet af dagen. For hvert tema har hun allieret sig med Enigmas forskere og en særlig ekspert, der gennem inspirationsoplæg og øvelser belyser søndagens tema.

- Arrangementernes sammensætning og program i sig selv afspejler og træner den ansvarlighed, langsomhed og væsentlighed det hele handler om.

Rent praktisk: 

  • Alle tre søndagsskoler varer fra 10 til 16 og foregår på Enigma – museum for post, tele og kommunikation, Øster Alle 1, 2100 København Ø  

  • De tre søndagsskoler er tænkt som en serie, men hver søndag kan også sagtens stå for sig selv. Så man vælger frit, om man har lyst til at deltage i en enkelt søndagsskole eller vil være med til dem alle tre. 
  • Det kræver ingen særlige forudsætninger at deltage. Når deltagerne består af en blanding af eksperter og nybegyndere opstår der endnu bedre chancer for spændende samtalesaloner og gensidig mesterlære. 

  • Det er nemt og hyggeligt at dukke op alene. Vi skal nok sørge for, at deltagerne bliver blandet godt og grundigt rundt undervejs i samtalerne og øvelserne, så alle får nogle spændende samtalepartnere. 

  • Det er tænkt som en hyggelig søndagsaktivitet for hele familien. Enigmas ”digitale Emma Gad” – Mads Danker Danielsen – deltager alle tre søndage for at sikre børnene en lærerig og spændende dag. Derudover er der altid indrettet et børnehjørne med LEGO og klippeklistre-grej, så ungerne kan deltage i de dele af programmet, de har lyst til. Børn under 15 deltager gratis, men skal være tilmeldt, så vi planlægge en god dag for dem.    
  • Kaffe, te og isvand er inkluderet hele dagen. Midt på dagen holder vi en times frokostpause, hvor deltagerne selv fanger og betaler deres frokost – enten i Enigmas restaurant, omkring Trianglen eller med en medbragt klemme i Fælledparken. 

Enkeltbillet til Søndagsskolen om LANGSOMHED

DKK 350,00


Samlet billet til alle tre søndagsskoler.3. februar, 3. marts og 7. april

DKK 750,00


Tilmelding af barn under 15 år. Der bliver aktiviteter for alle aldersgrupper.

Gratis

Samtidstjeneste. Studerende, arbejdsløse & sociale, kulturelle eller grønne entreprenører kan deltage gratis denne søndag, hvis de hjælper med det praktiske ved en af de andre søndagsskoler. Skriv til nadja@samtidensakademi.dk for mere info.

Gratis