Event aflyst

Sønderjyllands genforening og folkenes selvbestemmelse, foredrag ved René Karpantschof

DKK 50,00

Sted

Dato

27 apr 2020 kl. 19:00 - 21:00

Beskrivelse

I 2020 er det 100-året for genforeningen i Sønderjylland. Det bliver markeret i hele landet og i TV - og i Gødvad!  

Genforeningen 1920 satte punktum for årtiers national strid, da man simpelthen delte Slesvig midtover langs nutidens dansk-tyske grænse. René Karpantschof kommer til Gødvad og fortæller levende om delingstankens historie med krig og tragedie, som kunne være undgået. 


Gødvad Folkeuniversitet byder velkommen til alle, der gerne vil blive lidt klogere på, hvad der  egentligt skete - fortalt så enkelt og ligetil, at vi alle kan være med uanset, hvor godt vi har fulgt med i historietimerne! Undervejs er der en kaffepause, så tag naboen under armen og kom og hav en hyggelig aften sammen med historiefortælling!

I 1920 spurgte man endelig slesvigerne selv, om de ville høre til Danmark eller til Tyskland. Den løsning var faktisk blevet foreslået fra både dansk og tysk side lige siden 1840erne. Men hver gang gik det galt, så i stedet udkæmpede man to blodige krige.

Historiker René Karpantschof fortæller, hvordan begge sider til det sidste søgte at undgå krigen i 1848, og hvordan Danmark i 1864 var tæt på en meget fordelagtig grænsedeling, men tabte alt. Han fortæller også, hvordan det princip om folkenes selvbestemmelsesret, der lå til grund for 1920-løsningen, ikke blev opfundet af USA’s præsident Wilson, sådan som mange tror. Længe før Wilson blev princippet fremført af en fredsbevægelse, der nu er glemt, men som dengang havde stor tilslutning fra krigstrætte danske bønder og arbejdere.

Foredraget giver eksempler på sønderjyske tragedier med familiebånd og venskaber, der brutalt rives over, og på soldaters, civiles og feltpræsters borgerkrigsoplevelser. Det var en indviklet strid mellem den danske konges undersåtter, hvor mange sønderjyder længe foretrak et dansk-tysk blandingssamfund, indtil den moderne danskhed fik folk til at vælge side. Nationaldigteren Grundtvig svingede f.eks. mellem sin opfordring til ”i Slesvig at slå så mange tyskere ihjel som muligt” og sin accept af det udbredte slesvigske ønske om at forblive ”halvdansk og halvtysk.”

I dag taler grænselandets danske og tyske mindretal for en fædrelandskærlighed uden nationalhad – og kan vi ikke alle lære af det?

_____________________

René Karpantschof er aktuel med bogen De stridbare danskere, Gads Forlag, om bl.a. den nationale kamp 1848-1920. Karpantschof er også historisk konsulent for DR-serien ”Grænseland” (sendes 2020). Læs mere på hans hjemmeside: 
http://www.renekarpantschof.com/


Arrangør

Lokation

Silkeborg Gymnasium Silkeborg Gymnasium, Oslovej 10, Auditoriet, 8600 Silkeborg

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .